Docente Saxion Enschede uit Oldenzaal krijgt beurs van 50.000 euro

Studenten met een niet-westerse achtergrond stranden vaker als ze van het mbo naar het hbo gaan dan anderen. Nursel Akdeniz zoekt uit hoe het anders kan.

Tien jonge docenten krijgen maandag van minister Jet Bussemaker een beurs van 50.000 euro om hun plannen voor vernieuwing van het hoger onderwijs waar te maken. Eén van hen is Nursel Akdeniz (39) van de Academie voor Mens en Maatschappij van Saxion Hogescholen. ,,Ik ben hier ontzettend blij mee. Mijn boodschap voor meer gelijke kansen is: ‘Durf ongelijk te behandelen.’

De in Istanbul geboren en in Oldenzaal opgegroeide orthopedagoge van Koerdische komaf gaat met het geld komend jaar samen met twee collega’s verder onderzoeken hoe jongeren die meedoen aan het regionale Toptraject voor vmbo en mbo meer kans van slagen krijgen uiteindelijk een hbo-diploma te behalen. ,,Aan het eind van het komend studiejaar moet er een praktische handleiding klaarliggen voor een grotere kans op studiesucces en studiebinding,” zegt Akdeniz.

Bij studenten met een niet-westerse achtergrond, zoals Turkse en Marokkaanse Nederlanders, ligt het slagingspercentage ruim de helft lager dan bij anderen, van wie ongeveer de helft het bachelordiploma behaalt. Daarom werkt Akdeniz sinds oktober aan een plan dit het studiesucces met name in deze groep moet verhogen.