Aquadrome wordt niet vrolijk van kritiek Rob Geus

Grote zorgen om de veiligheid en hygiëne in recreatiebad Aquadrome. SBS6-presentator Rob Geus heeft het meest bezochte zwembad van Enschede bezocht voor zijn nieuwe programma Smerige Zaken. En hij werd er bepaald niet vrolijk van.

Het Aquadrome is de afgelopen tijd door meerdere redactieleden van het SBS6-programma bezocht naar aanleiding van klachten van bezoekers van het recreatiebad.

Geschrokken
Op 11 april heeft presentator Rob Geus het bad en de gemeente zelf bezocht en geconfronteerd met de bevindingen. ‘Wij zijn als gemeente geschrokken van de foto’s en de laboratorium-uitslagen die het programma Smerige Zaken ons heeft laten zien over het Aquadrome’, schrijven de wethouders Jurgen van Houdt en Hans van Agteren aan raadsleden.

Dezelfde dag zijn controles uitgevoerd. Die tonen volgens de gemeente aan dat er wel verbeterpunten zijn, maar dat de gebouwen en installaties veilig te gebruiken zijn.

Onderzoek
Toch worden de hygiëne in de gebouwen en de kwaliteit van het zwemwater op verzoek van de gemeente door de provincie Overijssel gecontroleerd. De Voedsel en Waren Autoriteit controleert bovendien de hygiëne en de gezondheid in de eetgelegenheid.

De resultaten van deze onderzoeken worden nog verwacht. Uit voorzorg worden dezelfde controles ook bij de andere gemeentelijke zwembaden, Het Slagman en De Brug, uitgevoerd. Sportaal – het verzelfstandigde sportbedrijf van de gemeente – moet bij het college tekst en uitleg geven over de situatie.

‘Sensatie-tv’
Directeur Bas Morsink van Sportaal zegt op zijn beurt niet vrolijk te zijn geworden van de ‘overvaltactiek’ van Geus. Het zou onder meer gaan om beelden van een smerig toilet en zwemwatermonsters. “Ik heb hem gezegd dat we als zwembad al jarenlang voldoen aan alle eisen en heb aangeboden om een zwembadmonster onafhankelijk te laten controleren. Maar dan wil ik daar wel bij zijn.”

Volgens Morsink is Geus boos weggelopen na zijn bezoek aan Aquadrome. “Daarna hebben we niets meer gehoord. Ik hou niet van deze sensatie-tv, maar we gaan wel serieus met de klachten aan de slag. Dit is ook heel vervelend voor mijn collega’s, we doen ons uiterste best om het zwembad schoon te houden.”

De uitzending met Rob Geus, die bekendheid verwierf met zijn programma Smaakpolitie waarin hij de hygiëne in keukens van horecagelegenheden toetste, wordt waarschijnlijk op 3 mei uitgezonden.

Foto: Annina Romita