Weer wint Ding-a-dong, nu in de Top Twente

Ding-a-dong, of gewoon op z’n Nederlands: Dinge-dong? ,,Ding-a-dong, de Engelse tekst vind ik veel mooier”, zegt Getty Kaspers (69) uit Markelo. Ze won 43 jaar geleden als zangeres van Teach-In het Eurovisie Songfestival. Vrijdag was ze er in Enschede bij toen de hit werd uitgeroepen tot het beste nummer aller tijden uit Twente.

Ze is met haar band Teach In voorlopig nog de laatste Nederlandse winnaar van het Eurovisie Songfestival. Maandag wordt ze 70 jaar, Getty Kaspers. Het leven van de Twentse veranderde voorgoed toen ze op 22 maart 1975 in Stockholm het stokje overnam van Abba, dat een jaar eerder een wereldhit scoorde met Waterloo.

Ding-a-dong is aan kop geëindigd bij de eerste editie van de Top Twente, een initiatief van 1Twente en Tubantia. Vóór die andere songfestivalhit (Calm after the storm) van The Common Linnets en de nummer drie: Burning Heart van Vandenberg. 2181 deelnemers kozen hun favoriete top 5, wat ruim 10.000 stemmen op een lijst met 370 titels van 250 artiesten opleverde.

,,Zo, en dan wij bovenaan? Dat is mie toch ook wat. Wat leuk!”, zegt Getty lachend. Ze is verrast, zeker omdat er in 2015 weinig belangstelling van de media voor Ding-a-dong was. ,,Dat was toen 40 jaar geleden en eerlijk gezegd had ik toen wat aandacht verwacht. Maar dat is toen niet gebeurd.”

,,Opeens gebeurt er dan van alles met je. Zoals dat optreden voor de koninklijke familie, vanwege de bruiloft van Christina en Guillermo. Guillermo was helemaal gek van het songfestival en ook van mij, dus we moesten optreden in paleis Huis Ten Bosch.”

Het optreden voor 500 hoogwaardigheidsbekleders had een paar maanden na Stockholm plaats, tien dagen voordat de prinses en Jorge Guillermo op 28 juni in het huwelijk zouden treden.

,,We mochten er geen foto’s maken en er verder niet over praten. Ik had een kleedkamer boven in het paleis en was wat laat voor de repetitie. Ik storm dus die trap af en loop zo hoog tegen Prins Bernhard op. ‘Sorry Hoogheid’ zei ik nog. ‘Wie bent u?’Vroeg hij. Ik zeg: ‘Ik ben Getty en heb het songfestival gewonnen. ‘Oh, dat is ja mooi’, antwoordde hij, ‘heeft u het naar uw zin?’ Ja hoor, dat had ik wel.”

Ze hebben een prachtige middag gehad . De muzikant Koperen Ko was er ook en die voerde een polonaise door de tuin aan. Getty: ,,Ik moest het gezelschap in het Engels toespreken. Man, wat heb ik lopen zweten op al die titels en zo…”

Logo Top Twente

1 Teach In – Dinge-dong/Ding-a-dong
2 The Common Linnets – Calm after the storm
3 Vandenberg – Burning heart
4 Buffoons – My world fell down/Tomorrow is another day
5 Ilse DeLange – I’m not so tough
6 Yukka – Don’t be sad
7 Jeffrey Spalburg – Hengelo-o-o
8 Marga Bult – Rechtop in de wind
9 Herman Finkers en Brigitte Kaandorp – Duet (We staan samen sterk)
10 Miss Montreal – Just a flirt

11 Ben Steneker – My love
12 Gert en Hermien – Shalalie shalala (Alle duiven op de Dam)
13 Buffoons – It’s the end
14 Andre Manuel – Kraaien
15 Fratsen – Drinkebroer
16 Ilse DeLange – So incredible
17 Roos Blufpand – Niet bang
18 Gerard Hoeben – Maar wie holt van mekaar! (en Adam sleug Eva)
19 Harm oet Riessen – Kentucky Tukker
20 Carmen Steneker – Don’t tell me what to do

21 Radical Redemption – Brutal 6.0
22 Fratsen – In ons dorp
23 Eddy Zoey – Bijna
24 Herman Finkers – Koo wit de floo
25 After all – If you need me
26 Ilse DeLange – Miracle
27 Angerfist – Terror of my speedcore
28 Jeangu Macrooy – High on you
29 Herman Lippinkhof – Een karavaan
30 ENorm – Op hoes op an met kesmis

31 Jasper Slaghuis – Things we lost
32 Ilse de lange – All the answers
33 Wasteland Viper – Get your fix
34 Ben Steneker & ’t Noll’nkoor – Hart van Twente
35 Lisa Nora – Locked your love
36 Herman Lippinkhof – Zonder oe
37 Boogie Kearls – Ik bun een diesel
38 Thomas Berge – Kon ik maar even bij je zijn
39 Ben Steneker – It doesn’t matter anymore
40 Bakermat – Vandaag

41 Bingo Players – Cry (just a little)
42 Tessa Boomkamp – Onze boerderij
43 Ilse DeLange – Hurricane
44 Eddy Achterberg – Eenmaal zullen wij de kampioenen zijn
45 Wilma – Een klomp met een zeiltje
46 Teach In – Fly away
47 Willem Duyn – Willem (wat heb je grote handen)
48 Pauw – Visions
49 Jaap Ekkelboom – Ik hoal van Twente
50 ENorm – Zoe