Hoge Nood, dat is de naam van de nieuwe voorstelling van de Hengelose Revue. Het geduld van het gezelschap werd de afgelopen jaren zwaar op de proef gesteld; vanwege corona moesten de repetities keer op keer worden uitgesteld, maar er wordt inmiddels volop gerepeteerd aan de Torenlaan voor de voorstellingen, die begin volgend jaar worden gegeven.
De laatste 2,5 jaar waren emotioneel gezien wel zwaar, geeft bestuurslid en acteur Henk Kiewik toe: "Ik kom hier al jaren en om dan opeens overal mee te moeten stoppen is heel vervelend. Juist daarom zijn we nu superblij dat we het weer met z'n allen kunnen doen. Dan blijkt hoe hecht deze familie is.”
De Hengelose Revue is opgericht in 1953. Het gezelschap viert volgend jaar het zeventigjarig bestaan. De laatste zeven jaar is Bertus Braam de regisseur: “Ik vind het een feestje om te doen. Het is altijd superfijn om samen te werken. Ik ben niet officieel lid, want ik vind dat je als regisseur los van de groep moet kunnen staan. Maar ik kom hier al die jaren met veel plezier."
De voorstelling wordt vanaf 27 januari zes keer gespeeld in de Hengelose schouwburg. Henk Kiewik hoopt op zes volle zalen, in totaal goed voor zo'n 3.000 à 3.500 bezoekers. En niet alleen vanwege de sfeer: "We zijn in feite een bedrijf, dus we moeten het qua inkomsten echt van de bezoekers hebben. De afgelopen drie jaar hebben we niet kunnen spelen en dus geen inkomsten uit de kaartverkoop kunnen halen."
Toch hebben Kiewik en co. zich weten te redden dankzij gemeentelijke coronasteun. "Als we volgend jaar weer een show willen houden, hebben we de inkomsten hard nodig. Coronasteun zullen we volgend jaar niet weer krijgen. Wel hebben we gelukkig geld gekregen van het Rabofonds en het Lokaal Fonds Hengelo voor de aanschaf van geluidsapparatuur en een nieuwe beamer voor in onze repetitieruimte."
Die apparatuur en die beamer zijn nodig omdat er, behalve de grote shows in Schouwburg Hengelo, ook voorstellingen worden gegeven aan de Torenlaan, onder meer voor De Zonnebloem. Om hen én de eigen mensen deze winter niet in de kou te laten zitten, zijn twee nieuwe, energiezuinige cv-ketels geïnstalleerd. En daarnaast is duurzame ledverlichting aangebracht. Dat moet allemaal uit eigen middelen worden bekostigd. Kiewik rekent nog wel op gemeentelijke steun om de hoge energielasten deze winter te kunnen dragen: "Hengelo zegt bezig te zijn met een plan voor noodlijdende verenigingen. Daar is nu het wachten op."
Dat veel sponsoren zijn afgehaakt maakt het er niet makkelijker op, vertelt Kiewik: "Mede door de crisis zijn lokale bedrijven gestopt of overgenomen door landelijke en horecabedrijven die lange tijd dichtzaten, durven we niet om geld te vragen. Dat zou niet netjes zijn. Daardoor wordt het allemaal wel wat lastiger."