DINKELLAND – Nu er tijdens Oud en Nieuw een landelijk vuurwerkverbod geldt, wil de VVD Dinkelland graag duidelijkheid hebben over het al dan niet doorgaan van het carbidschieten in de regio. De partij stelt dat de traditie in stand moet worden gehouden en pleit ervoor dat er ook dit jaar ‘gewoon’ geschoten kan worden.
Het carbidschieten, dat in Nederland de status van Immaterieel Cultureel Erfgoed heeft, is een belangrijke traditie in de Gemeente Dinkelland. De VVD maakt zich dan ook sterk voor het toestaan van carbidschieten op 31 december. "Het gaat niet alleen om het knallen zelf, het is ook samenzijn met vrienden, kennissen en buren", zo vertelt Joris Poffers van de VVD in gesprek met Twente FM. "Die willen Oud en Nieuw vaak samen vieren."
Het carbidschieten op de laatste dag van het jaar maakt daar een belangrijk onderdeel van uit. "Het gebeurt al zo lang in Twente en heeft de status van Immaterieel Cultureel Erfgoed. Maar vooral het samenzijn is belangrijk, dat moet door kunnen gaan. De mensen hebben al genoeg ingeleverd met corona de laatste jaren", aldus Poffers.
Mensen hebben al genoeg ingeleverd met corona de laatste jaren
Het landelijke vuurwerkverbod dat vrijdag 19 november is afgekondigd door de Ministerraad, geldt echter niet voor het carbidschieten. De VVD wil graag duidelijkheid. "Het is nu nog vrij onduidelijk. Veel mensen scheren vuurwerk en carbid over één kam. Carbid valt echter niet onder het vuurwerkbesluit van de landelijke overheid. Het wordt niet als vuurwerk gezien."
Poffers benadrukt wel dat hij zich kan vinden in het besluit om een landelijk vuurwerkverbod in te stellen. "Het is natuurlijk wel zo dat we de zorg moeten ontzien tijdens Oud en Nieuw. Daar kan het vuurwerkverbod aan bijdragen. In het geval van carbidschieten zie je echter dat er niet veel slachtoffers zijn. Wat ons betreft moet het dan ook gewoon door kunnen gaan."
De Gemeente Dinkelland maakt daarbij gebruik van de zogenaamde BOCK-campagne, de Bewust Oplettende Carbidknaller-campagne. "De campagne gaat vooral over de voorbereidingen", vervolgt Poffers. "Het is een soort stappenplan, wat moet je doen voordat je gaat carbidschieten? Een goede voorbereiding, jezelf en anderen beschermen, zorgen voor EHBO-spullen, dat soort zaken."
De VVD hoopt daarnaast dat er wat soepeler omgegaan kan worden met de tijden waarin er carbid mag worden geschoten. "Er staat nu in de APV dat je van 10.00 uur tot 16.00 uur mag schieten, maar wat ons betreft zou dat nog wel wat langer mogen. De meeste groepen beginnen pas om 14.00 uur, dan hebben ze maar zo’n twee uur de tijd. Als we die tijden aanpassen, kunnen de groepen wat langer bij elkaar zijn", zo sluit Poffers af.