Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Twente

Gemeenten ‘gaan vreemd’ in participatiewet

Oldenzaal gemeentehuis stadhuis
Oldenzaal gemeentehuis
Beeld: Léon de Man

TWENTE - Oldenzaal, Tubbergen en Dinkelland is de beste samenwerkingscombinatie voor de participatiewet, blijkt uit onderzoek.


Op dit moment vindt de samenwerking binnen de Participatiewet plaats tussen de gemeenten Almelo, Dinkelland en Tubbergen. Deze samenwerking loopt in 2022 af.

In opdracht van de colleges van Tubbergen en Dinkelland is onderzoek gedaan naar een mogelijke samenwerking met andere gemeenten op het gebied van backofficetaken die voortkomen uit de Participatiewet.

Uitgangspunt is dat de contacten met inwoners op het gemeentehuis van de eigen gemeente blijven. Een samenwerking tussen de gemeenten Dinkelland, Oldenzaal en Tubbergen, is het advies dat uit het onderzoek komt.

Vandaar dat de colleges van de gemeenten Dinkelland, Oldenzaal en Tubbergen een voorgenomen besluit hebben genomen over deze samenwerking. De gemeenteraad in Tubbergen buigt zich begin 2021 nog over het voorgenomen besluit van het college. Ook in Dinkelland wordt het voorgenomen besluit met de gemeenteraad gedeeld. Daarna volgt een definitief besluit. Het voorgenomen besluit is genomen op basis van vele overeenkomsten tussen Dinkelland, Oldenzaal en Tubbergen.

Samenwerking

Op financieel en takenniveau lijken tussen Dinkelland, Oldenzaal en Tubbergen geen grote verschillen te bestaan. Wethouder Berning (Tubbergen): “Het voorgenomen besluit om de samenwerking met Oldenzaal te zoeken is vooral ontstaan doordat we op dezelfde manier omgaan met vroegsignalering, preventie en maatwerk binnen de Participatiewet. De gemeente Almelo maakt hierin andere keuzes die iets verder van de gemeenten afstaan.”

Wel tevreden

Wethouder Duursma (Dinkelland) vult aan: “Dit neemt niet weg dat de samenwerking met Almelo altijd naar tevredenheid is geweest. We hebben het voorgenomen besluit dan ook in een prettig gesprek met Almelo kunnen toelichten en gaan nu goed kijken naar de mogelijkheden samen met Oldenzaal.”

Logische stap

Ook wethouder Rob Christenhusz (Oldenzaal) is enthousiast over de voorgenomen samenwerking: “Door samen te werken wordt de uitvoering van backofficetaken voor de Participatiewet minder kwetsbaar. De samenwerking lijkt dan ook een logische stap en past binnen de voorgenomen intentie om op meerdere vlakken samen te werken binnen het sociaal domein in Noordoost Twente.”
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.