Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Twente

Nog meer strijd tegen windmolens: uitgebreid bezwaarschrift ingediend

50 windmolennn
Windmolen.
Beeld: Twente FM

TWENTE – In de strijd tegen het windmolenplan in Nationaal Landschap Noordoost-Twente heeft de stichting Behoud Twents Landschap een uitgebreid bezwaarschrift opgesteld.


Dit gebeurde naar aanleiding van het voornemen van Oldenzaal, Losser, Dinkelland en Tubbergen om windturbines van 100 en 240 meter hoog in het landschap te plaatsen.

De opstellers verklaren hierbij wel expliciet dat ze niet als klimaatontkenners weggezet wensen te worden. Zij willen graag meewerken aan de energietransitie in Noordoost-Twente, maar niet met het megalomane windenergiebeleid zoals dat nu wordt voorgesteld.

En de alternatieven dan?

Volgens de stichting is te weinig gereageerd op een eerdere zienswijze waarin wordt voorgesteld op zoek te gaan naar alternatieve locaties buiten het Nationaal Landschap Noordoost-Twente.
De stichting wil graag werken volgens het advies van het College van Rijksadviseurs dat niet verspreid over Nederland windmolens wil, maar geconcentreerd op locaties waar het veel waait. Voor Overijssel zijn dat twee regio’s: rond Hardenberg en in West-Overijssel, vlak tegen de polders aan.

Het zou kunnen met alleen windenergie

Ook is er volgens de Twentse stichting niet gezocht naar alternatieven voor windenergie. “Wij willen een véél groter aandeel in maatregel voor woningisolatie en zonnepanelen,” aldus de stichting in het bezwaar. “Momenteel is slechts 6 procent van de daken bedekt met zonnepanlen. Hier is nog veel te winnen. Volgens een doorrekening van een rapport uit 2018 van Deloitte blijkt zelfs dat de gehele behoefte aan elektriciteit in Noordoost-Twente uitsluitend met behulp van de zon te genereren is.”

Inspraak komt te laat

Het stuit de stichting vooral tegen de borst dat inwoners nu pas betrokken worden bij de besluitvorming rondom windturbines. Inwoners wordt nu pas de gelegenheid gegeven om in te spreken via een enquête. “De recent uitgevoerde enquête is alleen onderzoek binnen een reeds gemaakte keuze dat er windturbines moeten komen en stelt niet de veel fundamentelere vraag of er überhaupt windturbines gewenst zijn in Noordoost Twente,” aldus de stichting.

De petitie van de Behoud Twents Landschap is inmiddels bijna 2200 keer getekend.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.