Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.

Ongelukkige nederlaag FC Twente tegen AZ

Enschede de grolsch veste fc twente stadion
Enschede De Grolsch Veste FC Twente stadion
Beeld: Leon de Man

TWENTE – AZ was even in een mindere fase, maar herstelde dat zondagavond tegen FC Twente met een 1-3 zege. Toch viel daar het nodige op af te dingen, want Twente was grotendeels de bovenliggende partij en had de arbitrage (Makkelie) en de VAR (Hiegler) niet mee.

Twente speelde fris en fruitig en kreeg in het eerste half uur vijf goede kansen op de openingstreffer, maar Queensy Menig en Danilo kregen de bal niet achter doeman Bizot. Menig raakte de paal en de lat. Twente heerste, maar de goal viel aan de andere kant.

Penalty

Drommel vloerde de snelle Boadu en de bal ging op de stip, oordeelde de scheids, terwijl Boadu dacht dat hij geel had gekregen voor een schwalbe. Koopmeiners schoot recht door het midden raak en Twente was de kluts kwijt. Sugawara schoot bij een counter de 0-2 binnen en Reinders had zelfs de 0-3 op zijn schoen, maar Drommel redde.

Tweede helft

In de tweede helft kwam Jayden Oosterwolde voor Gijs Smal, maar in het eerste kwartier was AZ de betere met kansen voor Stengs en Karlsson. Vanaf minuut zestig begon het weer te lopen bij de thuisclub. Vaclav Cerny, Danilo en Kick Pierie zorgden voor gevaar, maar de 1-2 viel pas na een overtreding van Stengs op invaller Hilal Dervisoglu. Danilo schoot raak vanaf de strafschopstip, drieënzeventigste minuut.

Slotfase

In de slotfase kreeg Twente kansen met Danilo en Luca Ilic en AZ met Karlsson. Trainer Ron Jans bracht Jesse Bosch en Alexander Jeremejeff nog in voor Ilic en Julio Plegezuelo, waarna AZ gebruik maakte van de ruimte en Aboukhlal richting Drommel snelde, waarbij hij geraakt werd door Oosterwolde, vond Makkelie, die de bal op de stip legde en geel gaf aan Oosterwolde. VAR Hiegler draaide de strafschop terug, omdat er een overtreding buiten de zestien zou zijn geweest, waarna Makkelie de gele kaart terugdraaide en Oosterwolde rood gaf. De vrije trap die bleef staan werd fraai ingeschoten door Koopmeiners, 1-3.

Twijfelachtig

Wout Brama vond de penalty bij de 0-1 van AZ twijfelachtig. Bij de inleiding tot de 1-3 blokkeerde Makkelie Godfried Roemeratoe, meldde de aanvoerder. “Makkelie blokte Godfried en die kon niet meer meelopen’’, zei Brama. “Dit is vrij ongelukkig. In de eerste helft was het best wel prima en kregen we goede kansen, maar we maken het niet af. We moeten eerder de trekker overhalen in plaats door te breien. Na de 2-0 werd het lastiger. Heel veel kansen op de 2-2 hebben we niet gehad.’’