Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.

Martine20 Smeets
Martine Smeets
Beeld: Twente FM

GEESTEREN – Martine Smeets uit Geesteren heeft met het Nederlands handbalteam de poulefase van het EK in Denemarken overleefd.

Na nederlagen tegen Servië en Kroatië won Oranje in Kolding met 28-24 van Hongarije. Genoeg voor het Nederlands Damesteam om zich te plaatsen voor de hoofdronde van het EK. De ploeg van bondscoach Emmanuel Mayonnade stond bij rust met 13-15 achter tegen Hongarije, maar wist toch de overwinning te pakken.

De voorsprong

In de tweede helft was het Kelly Dulfer die scoorde. Vervolgens ging het gelijk op en na een strafworp van Angela Malestein was het 19-19. Dione Housheer zorgde met haar derde goal van de avond voor een 23-22 voorsprong voor de Oranjedames. Die voorsprong werd niet meer uit handen gegeven en zelfs uitgebouwd in de laatste tien minuten. Via Debbie Bont, Larissa Nusser en Lois Abbingh werd het 26-23 met nog vier minuten te spelen. Het slotstuk was voor speelster van de wedstrijd, Kelly Dulfer, die met twee doelpunten de eindstand bepaalde op 28-24. Martine Smeets scoorde niet.

Overwinning nodig

Vooraf was het duidelijk en hoefde er weinig rekenwerk aan te pas te komen. Alleen een overwinning op Hongarije betekende een plek in de hoofdronde, bij een gelijkspel of verlies was Nederland uitgeschakeld. Door de 25-24 zege eerder op de dag van Kroatië op Servië leverde de winst een extra voordeel op. Servië, Hongarije en Nederland eindigden allen op twee punten. Op basis van het onderlinge resultaat tussen deze landen eindigt Servië als laatste in de poule en neemt Nederland twee bonuspunten mee naar de hoofdronde.

Poule

In de Main Round kruist de poule van Nederland met poule D. Duitsland, Noorwegen en Roemenië worden de volgende tegenstanders van de Oranjedames. De behaalde punten in de poulefase tegen de doorstromende teams worden meegenomen, in het geval van Nederland zijn dat de twee behaalde punten tegen Hongarije.

Wedstrijdschema

Op 10 december speelt Nederland om 20.30 uur de wedstrijd tegen Noorwegen en op 14 december om 18.15 uur tegen Duitsland. Daarna staat de wedstrijd tegen Roemenië op het programma. Dit is op 15 december om 16.00 uur.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.