Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Twente

Twentse bosranden opnieuw ingericht voor meer soortenrijkdom

50 bosranden
Landschap Overijssel gaat de bosranden in Twente verbeteren ter bevordering van de soortendiversitei
Beeld: Twente FM

TWENTE - Landschap Overijssel is bezig met het verbeteren van de kwaliteit van de bosranden in Twente.


Dat is hoog nodig volgens de landschapsorganisatie omdat het al jaren slecht gaat met de soortenrijkdom in Twente. “Maar goed ingerichte bosranden met een geleidelijke, bloemrijke overgang van bos naar weiland, kunnen zorgen voor aantrekkelijke leefgebieden voor insecten en daarmee allerlei andere diersoorten,” stelt Landschap Overijssel.

Meer dan 1000 meter bosrand wordt opnieuw ingericht op allerlei locaties zoals de Mandermaten, Vasserheide, de Huneborg (in Volthe), de Lonnekerberg, hof Espelo, de Wildernis en Stroink.

De verwachting is dat hier over circa 2 jaar weer volop nectarplanten en kruiden bloeien, waar insecten, vogels en kleine zoogdieren van profiteren.

Soortenrijkdom neemt af

Landschap Overijssel legt uit: “Het gaat al jaren slecht met onze soortenrijkdom. Bepaalde zoogdieren en insecten zoals de kleine ijsvogelvlinder, boomkikker en allerlei vleermuizen hebben het moeilijk.”
Daarom heeft provincie Overijssel geld beschikbaar gesteld om bijzondere soorten te helpen. “Een goed ingerichte bosrand met een geleidelijke, bloemrijke overgang van bos naar weiland of wandelpad zorgt voor aantrekkelijke leefgebieden voor verschillende soorten insecten. Waar insecten zijn, is voedsel voor vogels en kleine zoogdieren. En die zijn op hun beurt weer voedsel voor marters, uilen en dagroofvogels. Veel bosranden zijn op dit moment helaas niet goed ingericht; de overgang van weiland naar bos is te abrupt en belangrijke kruiden en struiken ontbreken.”

Waardevolle bosranden

Om de soortenrijkdom te stimuleren, neemt Landschap Overijssel verschillende bosranden in Twente onder handen. Ook langs wandelpaden en op open plekken in het bos worden aantrekkelijke leefgebieden voor insecten gecreëerd.
“Dat doen we door vooral uitheemse bomen weg te halen, zodat zonnige, windluwe plekken ontstaan. Hier gedijen nectarplanten, kruiden en ook kamperfoelie, de waardplant van de kleine ijsvogelvlinder. Van het vrijkomende hout worden takkenrillen gemaakt. Hierin kunnen bramen groeien waar insecten op af komen, die op hun beurt worden gegeten door bijvoorbeeld vleermuizen en boomkikkers. Ook wordt hakhout verplaatst naar het leefgebied van het vliegend hert in Noordoost-Twente; de larven van deze kever voeden zich met rottend hout. Tot slot worden inheemse en zeldzame bomen aangeplant, zoals de winterlinde, fladderiep en mispel.”
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.