Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Twente

Wat als windmolens ‘op’ zijn? Begraven in Twentse grond?

Windmolens
windmolens
Beeld: Leon de Man

TWENTE – In de discussie over de windmolenplannen in Noordoost-Twente blijft een aspect onduidelijk: wat gebeurt met de windmolens als ze aan het eind van hun levensduur zijn?


Er werden tijdens de webinars van de gemeenten Dinkelland en Tubbergen meerdere vragen gesteld door inwoners over dit onderwerp. Wat gebeurt er als de geplande windmolens aan het eind van hun levensduur zijn?

De turbines worden na ongeveer 25 jaar vervangen of gesloopt. En wat gebeurt er dan mee?
Daar is nog geen duidelijk antwoord op. ‘Dat is afhankelijk van de dan beschikbare technieken, de energievraag en de wens van de initiatiefnemers,’ is de reactie.

De windmolens kunnen nauwelijks worden gerecycled en worden daarom begraven. Beelden van dergelijke ‘windmolenbegraafplaatsen’ in Wyoming in de VS gingen onlangs de hele wereld over. Gaat dat ook hier gebeuren? Gaan de gebruikte wieken de Twentse grond in?
‘Deels zal het materiaal hergebruikt kunnen worden. De technieken hiervoor zijn in ontwikkeling,’ antwoordden de gemeenten hierop. Maar het blijft dus onduidelijk.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.