Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Twente

‘Grondwaterstand moet weer op peil in Twente’

47 grondwaterstand
Lage grondwaterstand in de hoger gelegen delen van Twente.
Beeld: Twente FM

TWENTE – Waterschap Vechtstromen doet er de komende maanden alles aan om de grondwaterstanden weer op peil te brengen.


“We doen dit onder meer door zoveel mogelijk water vast te houden, dat vervolgens in de bodem kan zakken naar het grondwater,” legt Vechtstromen uit.
Ook natuurorganisaties, agrariërs en inwoners zijn hier mee bezig.

Zo worden watergangen verondiept, komen boerenstuwtjes in kleine watergangen en maakt verharding in tuinen plaats voor planten. Het is hierbij wel een vereiste dat er voldoende regen gaat vallen.

Twente heeft momenteel te kampen met een neerslagtekort; zo’n 230 millimeter. Gemiddeld (over de jaren 1987-2019) ligt het tekort rond deze tijd van het jaar op 25 millimeter.

Om de grondwatervoorraden aan te vullen en waar mogelijk een extra buffer te creëren, is de komende maanden nog veel regen nodig.

Veel stuwen op hoge stand

Daar waar het niet voor wateroverlast kan zorgen, staan veel van de stuwen nog steeds in een hoge stand, waardoor de waterstanden relatief hoog zijn. Dit doet het waterschap om ervoor te zorgen dat er meer water vanuit de watergang in de bodem wordt geduwd.
Ook zorgt de relatief hoge waterstand in de watergang voor ‘tegendruk’, zodat regenwater dat in de bodem is doorgedrongen niet zo eenvoudig weer richting de sloot kan wegstromen.

De stuwen staan alleen in een hoge stand in gebieden waar dat nodig is en wat betreft risico op wateroverlast ook geen probleem vormt. Dit zijn over het algemeen de bekende hogere zandgronden en gebieden waar de grondwaterstand nog steeds laag is.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.