Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Twente

Mijlpaal voor Twentse Energiefabriek

45 energiefabriek
Energiefabriek Hengelo.
Beeld: Twente FM

TWENTE - Een nieuwe mijlpaal is zojuist bereikt binnen het project De Energiefabriek van waterschap Vechtstromen: de slibverwerking draait op volle toeren en functioneert nu als centrale slibverwerking voor het waterschap.


De installatie in Hengelo verwerkt nu het slib van twintig van de 23 rioolwaterzuiveringen uit Twente en het Vechtdal en maakt er gas en uiteindelijk elektriciteit van. Het is dus een waterzuivering die ook energie produceert.

Van poep zoveel mogelijk stroom maken: dat is wat de Energiefabriek van waterschap Vechtstromen in Hengelo doet. Als de Energiefabriek helemaal 'af' is, wordt de eigen rioolwaterzuivering in Hengelo van energie voorzien plus nog eens 3500 huishoudens.
Ook hoeft er veel minder slib, het restproduct van het zuiveringsproces, afgevoerd te worden. De realisatie van de Energiefabriek begon in 2014 en wordt naar alle waarschijnlijkheid eind 2020 afgerond.

“We zijn volop aan de slag met de zogenaamde laatste loodjes van dit duurzame en innovatieve hoogstandje. De verwachting is dat het project aan het eind van het jaar/begin 2021 is afgerond,” aldus het waterschap.

De bedoeling is dat er dan jaarlijks 16 miljoen kWh elektriciteit wordt geproduceerd. 6 miljoen kWh voor het zuiveren van afvalwater en de overige 10 miljoen kWh voor het Hengelose elektriciteitsnet.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.