Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Twente

Water onttrekken mag weer, maar het is tóch nog droog

44 droogte
Nog steeds droogte in onze regio, ondanks de regen van de afgelopen tijd.
Beeld: Twente FM

TWENTE – Het oppervlaktewateronttrekkingsverbod in onze regio is voorbij, hoewel er nog steeds sprake is van droogte.


Door de regen van de afgelopen weken is het neerslagtekort in het gebied van waterschap Vechtstromen verder gedaald. Het relatief koude regenwater zorgt bovendien voor een lagere temperatuur van het oppervlaktewater, waardoor de kans op problemen met de waterkwaliteit is afgenomen.

Omdat ook het groeiseizoen nu voorbij is en de watervraag vanuit landbouw en natuur afneemt, trekt het waterschap het oppervlaktewateronttrekkingsverbod voor openbare vijvers in stedelijk gebied en het grondwateronttrekkingsverbod rondom kwetsbare, grondwaterafhankelijke natuurgebieden ten zuiden van de Overijsselse Vecht per 1 november in.

Dit betekent niet dat er zondermeer met oppervlaktewater beregend mag worden. De standaard beregeningsregeling blijft gewoon van kracht. Hierin is onder meer bepaald dat alleen oppervlaktewater onttrokken mag worden als de eerste benedenstrooms gelegen stuw nog water afvoert.

Neerslagtekort

Ondanks de regen van afgelopen weken is er nog steeds sprake van een groot neerslagtekort en lage grondwaterstanden op de hoge zandgronden. Op weerstation Twenthe is het neerslagtekort nu 254 millimeter. Gemiddeld ligt het tekort daar rond deze tijd van het jaar op 50 millimeter.

“We blijven de situatie nauwlettend in de gaten houden en hebben hierover contact met onze collega-waterschappen en landbouw- en natuurorganisaties. De komende maanden richten we ons op het veilig vasthouden van zoveel mogelijk water. Samen met onze partners en inwoners dragen we zo bij aan het verdere herstel van de grondwaterstanden,” aldus Vechtstromen.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.