Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Twente

Populaties dieren beter op de kaart

Bos bomen herfst
Bos.
Beeld: Twente FM

TWENTE – Onderzoekers van Universiteit Twente gaan in opdracht van de provincie Overijssel populaties dieren beter in kaart brengen.


De partners starten woensdag 21 oktober met een pilot met wilde zwijnen in Vriezeveen bij Engbertsdijkvenen. De kern van het project is dat naast de inzet van innovatieve techniek ook bestaande data beter gecombineerd wordt met elkaar.

Pilot

“Wilde zwijnen kunnen zich erg goed verstoppen en zijn voornamelijk ’s nachts actief, waardoor het een interessante soort is om een pilot mee uit te voeren”, zegt de Overijsselse gedeputeerde Gert Harm ten Bolscher. De populatie beter in kaart brengen moet gebeuren door onder meer het gebruik van drones uitgerust met warmtecamera’s. Deze gegevens kunnen vergelijkt worden met data van cameravallen op de grond.

Provincie

De provincie Overijssel wil graag vooroplopen in het gebruik van innovatieve techniek om kerntaken, zoals natuurbeheer, beter uit te voeren. Zo kunnen innovaties bijdragen om de omvang van populaties dieren te monitoren. Door goed inzicht in aantallen kan een leefgebied beschermt worden en schade voorkomen worden.

Uitbreiden onderzoek

De opdracht komt voort uit een eerder challengeproject, waarbij een team van studenten van DesignLab de eerste stappen heeft gezet in het spotten van wilde zwijnen met drones. Gedeputeerde Ten Bolscher hoopt dat de pilot in Engbertsdijkvenen slaagt en op meerdere plekken kan worden ingezet. “Want in meer natuurgebieden zouden we de populatiegrootte van bepaalde diersoorten beter in kaart willen brengen, zonder het gebied te verstoren.”
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.