Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Twente

Eten uit de korte keten: overheden gaan lokaal geproduceerd voedsel serveren

41 korteketen
Gedeputeerde Gert Harm ten Bolscher zette zijn handtekening namens de provincie Overijssel.
Beeld: Twente FM

TWENTE – Goed nieuws voor producenten van streekproducten: de provincie wil dat meer lokaal geproduceerd voedsel in restaurants van de overheid wordt geserveerd.


Hiervoor is de ‘Green Deal Catering Overheidslocaties’ getekend, met als titel ‘Eten uit de korte keten’.
Het meeste voedsel dat bij overheden wordt genuttigd, wordt op dit moment buiten de eigen regio geproduceerd.

“De provincie Overijssel heeft de ambitie, samen met het Rijk en andere provincies, om het aandeel van lokaal en regionaal geproduceerd voedsel te vergroten. Van nu 5, naar minimaal 20 procent”, aldus Ten Bolscher. “Deze deal draagt bij om die ambitie concreet vorm te geven.”

Produceren en verkopen middels een korte keten is een belangrijke pijler in de LNV-visie, in de omslag naar kringlooplandbouw.

Het is een duurzamere manier van produceren doordat bijvoorbeeld restproducten van een aardappelteler en bierbrouwerij gebruikt worden voor het voer voor de varkens.

Positie verbeteren

Door minder schakels in de productieketen staat de boer, tuinder of visser sterker in de onderhandeling met toeleveranciers en dat bevordert de positie van de ondernemer in de keten. En door de lokale samenwerkingen staat de agrarisch ondernemer ook meer contact met de omgeving.
Wanneer lokale producten dan ook nog eens verkocht worden via bijvoorbeeld de lokale supermarkt, de winkel op het erf of lokale voedselboxen, brengt dat boer en burger dichter bij elkaar.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.