Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Twente

Groenblauwtwente.nl gelanceerd; platform om Twente klimaatbewust te maken

41 wilt
Dennis Wilt is ambassadeur van groenblauwtwente.nl
Beeld: Twente FM

TWENTE – Er is een nieuwe campagne gelanceerd die inwoners van Twente bewust moet maken van de impact van klimaatverandering.


‘Houden zo’; dat is de kern van de campagne die woensdag is gestart. De veertien Twentse gemeenten, waterschap Vechtstromen en provincie Overijssel vragen met de campagne aandacht voor de effecten van klimaatverandering. Samen willen zij het bewustzijn onder Twentenaren vergroten.

Wat is het effect van de steeds warmere zomers? Wat merken inwoners daar thuis van? Welke effecten zijn wel of niet acceptabel? De gemeenten, waterschap en provincie bieden inwoners maatregelen waarmee zij aan de slag kunnen om hun huis en tuin hitte- en waterproof te maken. Dat is alles te vinden op het online platform groenblauwtwente.nl.

De campagne vertaalt het onderwerp klimaatverandering naar effecten die voor elke Twentenaar herkenbaar zijn: een geel gazon, ondergelopen kelders, afgelaste festivals en klamme, slapeloze nachten.

Toch is klimaatverandering voor veel inwoners een ver-van-mijn-bedshow volgens de overheden. Juist daar speelt deze campagne op in: ‘Nog geen last van een geel gazon? Houden zo!’

Dennis Wilt is ambassadeur

Dennis Wilt, weerman bij SBS6 en weer.nl is de ambassadeur. De Twentenaar vertelt over de effecten waar we in Twente mee te maken krijgen en waarom we onze omgeving aan moeten passen aan het klimaat. Zijn oproep: “Alleen samen pakken we de vervelende gevolgen van extreem weer aan.”

Gezamenlijk platform: Groenblauwtwente.nl

Op www.groenblauwtwente.nl kunnen inwoners eenvoudige tips vinden om zelf aan de slag te gaan.
Het gaat om simpele maatregelen, zoals natuurlijke zonwering, een mini-moeras en meer planten in de tuin. Op de website staat een handige tool waarmee inwoners de klimaatscore van hun huis en tuin kunnen bepalen en delen met anderen. Op die manier worden anderen geïnspireerd om ook aan de slag te gaan met de maatregelen.

Fotowedstrijd

De komende maand worden inwoners door hun gemeente opgeroepen om mee te doen om hun foto’s van extreem weer of water- en hitteproof tuin te delen. Daarmee maken ze kans op een van de cadeaubonnen waarmee ze een begin kunnen maken met het aanpassen van hun huis en tuin aan het klimaat. Deelnemen kan tot en met 7 november. Dan maakt weerman Dennis Wilt de winnaar bekend.
Meedoen? Kijk op www.groenblauwtwente.nl voor meer informatie.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.