Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Twente

Singeltrack Holterberg blijft gesloten vanwege zandhagedis

40 holterberg
De singeltrek op de Holterberg.
Beeld: Twente FM

HOLTEN – Het is een geliefde singeltrack voor veel Twentse mountainbikers: de singeltrack op de Holterberg. Maar die blijft langer afgesloten in verband met de bescherming van de zandhagedis.


Het betreft de tracks langs het Hazenpad en Grensweg in Holten in Holten en langs de Paltheweg en het deel tussen de Bergleidingweg en Holterweg in Nijverdal. Dat schrijft boswachter Kees Jan Westra van Staatsbosbeheer in zijn blog.

Om aanrijdingen en slachtoffers onder zandhagedissen en hazelwormen op deze delen van de MTB-route zoveel mogelijk te voorkomen, is besloten enkele delen af te sluiten en de route om te leiden.
Die afsluiting zou tot 1 oktober duren, maar is verlengd naar 9 oktober vanwege het warme weer in de afgelopen weken.
Op vrijdag 9 oktober gaan medewerkers van Routenetwerk Twente, Staatsbosbeheer en enkele vrijwilligers de afsluitingen en omleidingen opruimen.

Daarmee is de ‘winterroute’ vanaf zaterdag 10 oktober weer te berijden.

Langere activiteit vanwege warme nazomer

Net als andere koudbloedige dieren, heeft de zandhagedis een hoge omgevingstemperatuur nodig om actief te zijn. Vanwege de ongewoon hoge temperaturen van de afgelopen weken zijn de zandhagedissen langer actief dan gebruikelijk.

De zonnewarmte neemt langzamerhand af en wordt onvoldoende voor de volwassen dieren om op te warmen. De juveniele hagedissen blijven over het algemeen wat langer actief dan hun volwassen soortgenoten. Zij gebruiken de laatste aangename dagen om extra voedsel te vinden om zo met wat meer reserves de winter in te kunnen gaan.

Winterslaap

Reptielen gaan met een lege maag de winterslaap in. Dit is belangrijk omdat anders, tijdens de inactieve winterperiode, het voedsel in de maag gaat rotten. Om voedsel te kunnen verteren moeten reptielen namelijk een voldoende hoge lichaamstemperatuur hebben. En dus een omgevingstemperatuur die hoog genoeg is om daarvoor te zorgen.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.