Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Twente

Twente viert alternatieve Monumentendag

33 stiftfestival
Het Stiftfestival kent meerdere concertlocaties in Twente, sommige midden in de natuur.
Beeld: Twente FM

TWENTE - Normaal gesproken wordt Monumentendag groot gevierd in onze regio, maar dit jaar gaat het een beetje anders. Twente FM maakte een overzicht met alle activiteiten die plaatsvinden op twaalf september. Op een aantal locaties is dit jaar geen open monumentendag. Denekamp, Tubbergen en Saasveld vallen hier onder.

De Lutte

Er zijn twee activiteiten in De Lutte, namelijk door het Arboretum Poortbulten wandelen en er kan deelgenomen worden aan een fietstocht langs plaatsen die gerelateerd zijn aan de Tweede Wereldoorlog.

Losser

Losser neemt ook deel aan het evenement. Het Hengelhoes is open voor bezichtigingen en via de Historische Kring Losser is het mogelijk om online in 360 graden rondleidingen te bekijken. Een andere activiteit is de Bommen Berend, een fietstocht van 23 kilometer langs Overdinkel, Losser en Duitsland. Tijdens de tocht zullen er unieke stops zijn met rollenspellen.

Oldenzaal

Er is een aantal monumenten te bezichtigen in Oldenzaal. De watertoren, de Hofkerk, museum de Pelgrim, de Plechelmusbasiliek, Tourist Info Oldenzaal en het Palthehuis zijn allemaal geopend voor bezoek. Het wandel- en fietsrouteboekje ‘Loakgang rond Oldenzaal’ met daarbij een routekaartje is ook te verkrijgen . Tevens is er van alles te doen in de stad. Een torenbeklimming en een spannende Oldenzaals quiz zijn hier onderdeel van. De grote quiz, die gaat over de geschiedenis van de stad, wordt in de Hofkerk gehouden. Maar liefst tien teams gaan met elkaar de strijd aan op locatie en bovendien kunnen teams deelnemen vanuit huis. Dit allemaal onder presentatie van Riëtte Kruize en Henk Winkelhuis.

Ootmarsum

Bij de VVV van Ootmarsum is een route met een beschrijving beschikbaar langs monumenten in en rond Ootmarsum. Deze is tussen 10.00 en 16.00 uur gratis op te halen.

Weerselo

Het Stift is te bewonderen op 12 september tussen 10.00 en 16.00 uur en ook de Stiftskerk en de Stiftsschool uit de vroegere negentiende eeuw gaan hierbij open voor publiek. In de kerk is een orgelspel, op het Knipscheer-orgel uit 1873, te horen. Naast het orgelspel worden ook rondleidingen gegeven.
Uiteraard wordt de Provençaalse markt, die als traditie wordt gezien, ook gehouden. Er zullen kunst, boeken, brocante en culinaire producten aanwezig zijn én jong en oud kan deelnemen aan activiteiten. De echte Twentse kniepertjes worden weer gebakken door leden van de Protestantse Stiftgemeente. De Hervormde Stichting van het Stift Weerselo heeft een stand met fiets- en wandeltochten door het Twentse coulissenlandschap.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.