Verkeer
Stuur appje
Zoek

Honderden mensen nemen in Enschede afscheid van de F-16: 'Dit doet wel een beetje pijn'

F16s afscheidsronde boven Enschede 20240927
De afscheidsvlucht van de F-16's
Beeld: Oost

De spottersheuvel bij Twente Airport zag vanmiddag zwart van de mensen. Honderden liefhebbers probeerden een glimp op te vangen van de F-16's, die een afscheidsvlucht boven de provincie maakten. "Hier wil je wel even bij zijn."

Apps waarmee je vliegtuigen kunt volgen, radio's en vooral heel veel camera's: vliegtuigspotters kwamen vanmiddag in groten getale naar de spottersheuvel bij het vliegveld, dat tot eind 2007 een militaire luchtmachtbasis was.

"De F-16 is het mooiste toestel dat ooit gemaakt is", zegt een van de liefhebbers. "Ja, daar zijn de meningen over verdeeld, want anderen vinden de F-35 mooier. Maar die F-35 is eigenlijk geen vliegtuig meer; het is een vliegende computer." Naast hem zit een 'spotter' die naar eigen zeggen 'alle Nederlandse F-16's heeft gefotografeerd'. "Behalve dan die neergestort zijn", grapt hij erachteraan.

'Hier wil je toch bij zijn'

Rond kwart voor twee is het dan zo ver: in de mistige verte is een glimp van de eerste F-16 te zien. Daarna volgen nog zes andere gevechtsvliegtuigen. "Ze komen niet meer terug, dan wil je er toch wel bij zijn", zegt een jongere bezoeker.

Opgevolgd door F-35

Na ruim veertig dienstjaren wordt de inmiddels verouderde F-16 opgevolgd door de F-35. Oekraïne krijgt 24 van de oude F-16's voor de strijd tegen Rusland en achttien toestellen gaan naar een trainingscentrum in Roemenië.

De F-16's vertrokken vanmiddag rond half twee vanaf vliegbasis Volkel, via De Peel, om daarna over Twente te vliegen. Maar zo lang als het wachten duurde, zo snel waren de gevechtsvliegtuigen weer weg. "Dat was wel heel kort", vindt een van de bezoekers. Het is een afscheid 'met een klein beetje pijn in het hart', zegt een van de vliegtuigspotters.

Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met oost
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.