Verkeer
Stuur appje
Zoek
Open Dag bij de molens van de Molenstichting.
Open Dag bij de molens van de Molenstichting.
Evenement
Open Dag bij de molens van de Molenstichting.
Monumentendag

Naast de nationale Molendag in mei staat in september elk jaar de Overijsselse Molendag op het programma, dit jaar op zaterdag 9 september. Belangstellenden zijn dan weer van harte welkom om de vier korenmolens van de Molenstichting te komen bezoeken. Ook wa-termolen Singraven is zaterdag(middag) geopend. De jaarlijkse Molendagen in mei en september zijn een prima gelegenheid om kennis te maken met deze monumentale bouw-werken en het eeuwenoude ambacht van molenaar.

t/m 09 sep
10:00

De molenaars geven uitgebreide rondleidingen met tekst en uitleg over de bouw en de werking van de molen en over hun werkzaamheden als vrijwillig molenaar. Iedereen is welkom, van jong tot oud. Een belangrijk doel is altijd een aantal bezoekers zo enthou-siast te maken dat ze besluiten zich aan te melden als vrijwilliger bij de Molenstichting. Dat kan natuurlijk door zich aan te melden als (assistent- of leerling-) molenaar, Maar ook mensen die zich als molengids, als lid van de onderhoudsploeg of als bestuurslid willen in-zetten of b.v. willen helpen bij het verpakken van het meel of het bemannen van ons kraampje tijdens markten en braderieën zijn van harte welkom.

Molenaar worden?! Een oud ambacht als nieuwe hobby?!

Het molenaarschap is een eeuwenoud ambacht dat enkele jaren geleden door de UNESCO is uitgeroepen tot Immaterieel Cultureel Erfgoed. Tijdens de molendag zullen de aanwezige molenaars graag vertellen over hun ambacht en de verschillende mogelijkhe-den om molenaar te worden. Als assistent-molenaar kan men in principe direct aan de slag op een van de vier windmolens van de Molenstichting. Onder begeleiding van ervaren molenaars worden al doende de vaardigheden geleerd om de molen te laten draaien, zo-als het smeren van de assen, het op de wind zetten van de kap, het voorleggen ven de ze-len, het bedienen van de vang en het omgaan met de weersomstandigheden. In de regel wordt er elke zaterdagochtend- en/of middag gedraaid. Uit oog van veiligheid altijd met mi-nimaal twee molenaars, een assistent- of leerling-molenaar altijd samen met een ervaren molenaar. In onderling overleg worden er afspraken gemaakt en een dienstrooster opge-steld.

Wie na verloop van tijd ook op andere molens als molenaar (zelfstandig) aan de slag wil kan eventueel overstappen naar de molenaarsopleiding van het Gilde van Molenaars. Deze kan onder meer op de Nicolaasmolen in Denekamp worden gevolgd. Deze opdeling neemt ca. 2 jaar in beslag en wordt afgesloten met het landelijk examen van de „Hollandse Molen“. Direct aanmelden voor en starten met de opleiding is uiteraard ook mogelijk. De aanwezige molenaars vertellen graag over de mogelijkheden. Dit geldt ook voor de moge-lijkheden om molenaar te worden op watermolen het Singraven.

wanneer?

Deelnemende molens en openingstijden.

De Nicolaasmolen en de Borgelinkmolen in Denekamp zijn 9 september geopend van 10.00 tot ca. 16.00 uur, de Oortmanmolen in Lattrop van 10,00 tot 13.00 uur en de Wester-veldmolen in Tilligte en de Watermolen Singraven van 13.30 uur tot 16.00 uur. 

Kortom: wie altijd al (weer) eens een kijkje in een van de korenmolens of de watermolen Singraven heeft willen nemen of altijd al molenaar heeft willen worden: de molenaars ontvangen u graag! Zeker weten dat iedereen enthousiast de molen weer verlaat.

prijs

Gratis