Verkeer
Stuur appje
Zoek
Cultuurpodium Hengelo Leest met Joris van Casteren, Saskia Griepink en Hans Sprakel
Cultuurpodium Hengelo Leest met Joris van Casteren, Saskia Griepink en Hans Sprakel
Kunst en cultuur
Cultuurpodium Hengelo Leest met Joris van Casteren, Saskia Griepink en Hans Sprakel
Maandelijkse dosis cultuur in Schouwburg Hengelo

Het Cultuurpodium van de Stichting Hengelo Leest presenteert op zondag 27 oktober in de Schouwburg weer een keur aan gasten. Te gast zijn de schrijvers Joris van Casteren en Hans Sprakel, kunstenaar Saskia Griepink, columnist Paul Abels en het muzikale trio The Mink Parrots. Theatermaker/dichter Regine Hilhorst is de presenator.

Hengelo
Vanaf 27 okt
14:30

Joris van Casteren (48) uit Amsterdam is een Nederlandse schrijver, dichter en journalist. Bij toeval stuit hij op een merkwaardig archief, gevuld met dagboeken van honderden onbekende mensen. Het blijkt vele stemmen te bevatten van ‘gewone’ Nederlanders die onvoorstelbare dingen meemaken. Het dagboek is voor hen een schuilplaats waarin ze zich terugtrekken en vervreemden van de wereld. Ze hopen op een lezer in de verre toekomst, die hun ongehoorde verhalen verder zal vertellen. Voorbeelden? Van Casteren werd meegesleurd in het waanzinnige leven van een mevrouw uit Hoofddorp die overvallen pleegt en maakte kennis met een KLM-purser die in Thailand kunstvoorwerpen steelt. Met nog veel meer dagboekverhalen ontstond ‘De mensheid zal nog van mij horen’, stemmen uit een archief van dagboeken.

Zijn achternaam zegt genoeg. Het romandebuut van Hans Sprakel speelt zich af in zijn geboortedorp Lonneker. In de roman met de titel ‘Loenigher, verzwegen levens’ vertelt de zoon van een kastelein over verzwegen dorpsgeheimen, familieverhoudingen en de veranderende buitenwereld in de jaren '60. De schrijver is werkzaam als documentairemaker en journalist. Sprakel produceerde, regisseerde en filmde schrijversportretten van de dichters Rutger Kopland, Remco Ekkers en C.O. Jellema.

Van Casteren en Sprakel zullen geïnterviewd worden tijdens het Cultuurpodium.

Het werk van kunstenaar Saskia Griepink bestaat uit pasteltekeningen, ruimtelijk werk, collages en olieverfschilderijen. Vaak werkt ze naar aanleiding van collages waarin ze verschillende elementen van verzameld beeldmateriaal met elkaar verbindt. Saskia Griepink verzamelt materiaal uit boeken, uit video stills van natuurprogramma’s en eigen foto- en beeldmateriaal. Ze heeft een atelier in Hengelo en Tubbergen. Momenteel is werk van haar te zien op een tentoonstelling in de Koppelkerk te Bredevoort.

The Mink Parrots oftewel Gerrit-Jan Kuiper, Robert van der Meulen en Hengeloër Victor Vet spelen tijdloze Americana- en Britpopsongs van o.a. The Beatles, The Kinks, Moody Blues, Crosby, Stills & Nash en Bee Gees. Zo nu en dan komt er ook een liedje uit de rijke geschiedenis van de Nederlandstalige kleinkunst voorbij. Dit alles in een passend jasje gestoken voor drie gitaren, drie stemmen, soms een mandoline en soms een verdwaalde mondharmonica.

De bekende schrijver/uitgever Paul Abels zal tijdens het Cultuurpodium een column voordragen.

Cultuurpodium Hengelo wordt van september t/m april maandelijks georganiseerd door Stichting Hengelo Leest en Schouwburg Hengelo. Het programma vindt plaats in de Wolvecampfoyer van de schouwburg en duurt van 14.30 tot 16.30 uur. Toegang is gratis; bezoekers dienen wel te reserveren via de website van de Schouwburg: https://www.schouwburghengelo....

wanneer?

27 oktober 14:30

waar?

prijs

Toegang is gratis, maar reserveren is verplicht