Het is officieel: Partij voor de Dieren doet mee aan de gemeenteraadsverkiezingen in Enschede. Afgelopen weekend heeft ook het landelijke congres daar mee ingestemd. Lijsttrekker Judith Hofte hoopt in maart 2022 drie zetels te behalen. Daarmee zou ze - als raadslid - in de voetsporen kunnen treden van haar vader Hans.
De interesse voor lokale politiek zit in ieder geval in de familie. Vader Hans Hofte was tussen 2002 en 2006 gemeenteraadslid voor de Stadspartij. Een hernieuwde poging bij de verkiezingen in 2014 mocht niet baten. Voorafgaand aan de laatste verkiezingen was hij kandidaat-raadslid voor de PVV, maar dat resulteerde uiteindelijk niet in een plek op de lijst.
"In tegenstelling tot mijn vader heb ik wel idealen waar ik aan vasthoud", zegt Judith Hofte met gevoel voor spot. Ze zegt dat ze zich al van jongs af aan thuis afzette tegen sommige denkbeelden. "Mijn vader is rechts, ik ben links. Ik denk dat het elkaar goed in evenwicht houdt."
Judith Hofte is al sinds vlak na de oprichting - 15 jaar geleden - betrokken bij de Partij voor de Dieren. De dierenwelzijn ligt haar na aan het hart. Voorafgaand aan de gemeenteraadsverkiezingen in 2018 werd al een poging ondernomen om een lokale kieslijst voor Enschede samen te stellen, maar toen waren er te weinig geschikte kandidaten.
De afgelopen vier jaar heeft de lokale afdeling niet stilgestaan. Als werkgroep werden er acties gehouden en in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen eerder dit jaar was de Partij voor de Dieren al zichtbaar aanwezig in de stad. Nu ligt er een lijst met voldoende kandidaten, onder wie Karin Verkuijlen (plek 2) en Patrick Hoetink (plek 3).
Maar hoe kan je je als Partij voor de Dieren lokaal onderscheiden? Immers, veel standpunten op gebied van duurzaamheid en biodiversiteit worden ook gedeeld door bijvoorbeeld GroenLinks. "Onze missie is natuurlijk Enschede leefbaar maken voor al haar inwoners, mensen en dieren", aldus Hofte. "Wij zijn voor ecologische bloei in plaats van oneindige economische groei. GroenLinks zet heel erg in op groei, maar volgens ons zitten daar grenzen aan."
En in hoeverre is dierenwelzijn een lokaal thema? Veel regelgeving op dat gebied wordt namelijk landelijk bepaald. Toch kan er volgens Hofte lokaal een verschil worden gemaakt. "Wat we zien is dat er bij iemand die beroep doet op maatschappelijke ondersteuning niet wordt gekeken naar hoe het gaat met het huisdier. Voor veel mensen is een dier een familielid. We moeten ervoor zorgen dat het goed betaalbaar blijft om een huisdier te hebben en te verzorgen."
De grote vraag voor in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen is hoeveel potentie de Partij voor de Dieren in Enschede heeft. Bij de Tweede Kamerverkiezingen van dit jaar behaalde de dierenpartij in Enschede ruim 3 procent van de stemmen, meer dan ChristenUnie of DENK. Vertaald naar lokale verkiezingen zou dat genoeg moeten zijn voor 1 tot 2 zetels in het stadhuis. Judith Hofte hoopt op meer. "Wij gaan voor drie."