Hengelo staat voor een immense opgave. In 2030 moet ruim 40% van het huidige energievoorziening opgewekt worden uit duurzame bronnen, zoals wind en zon. Dat betekent dat Hengelo ook aan de zonneparken en windturbines moet. Woolde is aangewezen als mogelijke locatie voor twee megahoge molens. Niet iedereen is daar blij mee. In 1Twente Vandaag gingen verantwoordelijk wethouder Claudio Bruggink en tegenstander Henk Dassen met elkaar in discussie.
Nederland moet ook zijn steentje bijdragen voor een duurzamere wereld. Dat is precies zes jaar geleden afgesproken in de Klimaatakkoorden van Parijs. Het Rijk heeft deze opdracht neergelegd bij de gemeenten. In de Regionale Energie Strategie Twente (RES) moeten de veertien Twentse gemeenten samen voor meer duurzame energie zorgen. Hengelo dient in 2030 256 gigawattuur aan zonne- en windenergie op te wekken. Dat is 40% van het huidige totaalverbruik.
Voor de gemeente Hengelo is dit een flinke klus. “We wekken momenteel zo’n tien tot twaalf procent van onze energie duurzaam op. Er is dus nog een flinke weg te gaan”, zegt wethouder Claudio Bruggink. Hengelo wil dit bereiken met twee windturbines in Woolde, een windturbine op bedrijventerrein Twentekanaal-Zuid en zonnevelden langs snelwegen en op bedrijventerreinen.
In Woolde moet volgens Bruggink een zogenaamd ‘energielandschap’ ontstaan. Naast windmolens wil de gemeente hier ook zonnevelden realiseren. Volgens de wethouder is Woolde een van de weinige plekken binnen de gemeentegrenzen die geschikt is voor winturbines: “Hengelo is een relatief forse stad met 80.000 inwoners, maar met een klein grondgebied. In Woolde komen de snelwegen samen en het ligt aan de rand van het industriegebied.”
Henk Dassen van Stichting Leefbare en Duurzame Driehoek Borne, Hengelo en Delden wil dat de windturbines er helemaal niet komen: “We voelen ons overvallen door de gemeente. Bruggink kan wel zeggen dat er veel infrastructuur in de buurt is, maar dat neemt niet weg dat je hier erg dicht op de bewoonde wereld zit.”
Het gaat niet alleen om de afstand tot woonwijken, zegt Dassen. Hij wil ook werknemers van bijvoorbeel ODIN beschermen. "Op 350 meter afstand van de geplande turbines staat het kantoor van ODIN, waar dagelijks honderden mensen werken. Die gaan ontegenzeggelijk hinder ondervinden van de slagschaduwen van de wieken. In Polen en Duitsland zijn de regels zo dat er een afstand moet worden gehanteerd van tien keer de tiphoogte. Voor Hengelo zou dat betekenen dat er 2,5 kilometer afstand moet worden gehouden”, aldus Dassen.
In de december buigt de Hengelose gemeenteraad zich over de plannen. Er wordt dan onder andere gekeken naar de effecten die turbines gaan hebben in heel Twente. Het staat dan ook nog niet vast of de turbines er komen. Bruggink: “De beslissing die de raad in december neemt is niet onomkeerbaar. Wij wachten ook op de resultaten van de onderzoeken naar de eventuele gezondheidsrisico's. Als de gezondheidsklachten daadwerkelijk groot zijn, dan gaan wij geen windturbines plaatsen in Hengelo.”