Verbinding, dat is de letterlijke betekenis van de jongste lokale politieke partij in Enschede. Maar niet alleen in woord, ook in daden wil LINK die naam kracht bijzetten. De eerste stap is het bemachtigen van één of meerdere zetels bij de gemeenteraadsverkiezingen in maart. "Een Enschedeër is iemand die hier wil zijn."
Turgay Ekinci is de naam van de eerste lijsttrekker van LINK. De 33-jarige Enschedeër runt HolidayLaunch, een reisbureau in winkelcentrum Boswinkel dat gespecialiseerd is in reizen naar Turkije. Samen met zijn voormalige zakenpartner (die vanwege zijn werk in de jeugdzorg op de achtergrond wil blijven en ook niet de raad in wil) besloot hij vorig jaar een eigen partij op te starten. "Ik wilde graag de politiek in", aldus Ekinci, "maar ik vond geen bestaande partij die bij mij past."
Onvrede over de huidige stand van zaken in de stad is een van de voornaamste drijfveren voor de oprichting van LINK. Het moet beter, vindt Turgay Ekinci, op veel gebieden. "Maar aan de woningmarkt stoor ik me enorm. Ik heb jaren in Gronau gewoond, omdat het ook goedkoper was. Het is zo moeilijk om in Enschede een betaalbare woning te vinden. Dat is ook wat ik van vrienden hoor."
LINK ziet daarin een belangrijke taak weggelegd voor woningcorporaties, die er volgens de nieuwe partij meer zouden moeten zijn voor de inwoners met een kleinere portemonnee. Andere belangrijke speerpunten van LINK zijn onder meer het heroverwegen van het afvalbeleid diftar (niet meer betalen voor restafval) en het verbeteren van de toegang tot (jeugd)zorg, ofwel het aanpassen van de huidige structuur met wijkteams en wijkcoaches.
Ook de werkgelegenheid is voor LINK een belangrijk thema. De partij wil dat er voor alle Enschedeërs een geschikte baan is. Het verlies van banen bij bandenfabriek Apollo Vredestein is de partij dan ook een doorn in het oog, maar ook moet Enschede volgens de oprichters meer zijn dan een tussenstation. "Een Enschedeër is iemand die hier wil zijn."
Daarmee wordt de politieke signatuur van LINK iets duidelijker. Het zal tussen de SP en DENK (dat niet meedoet aan de verkiezingen) in zitten. Al vinden de oprichters dat de partij niet in hokjes te plaatsen is en richt het zich zeker niet op een bepaalde groep inwoners. "We willen een mengelmoes van Enschedeërs aanspreken. We gaan de verbinding zoeken en willen meevoelen met de problemen in de stad."
De nieuwe partij hoopt met minstens twee zetels in de gemeenteraad te komen. "We zijn er niet voor één raadsperiode. Verandering kost tijd", aldus Ekinci. Naast de fractieleider staan er nog elf andere namen op de kieslijst. Die wordt op een later moment officieel bekend gemaakt, net als het definitieve partijprogramma.
LINK is de vierde nieuwe partij bij de gemeenteraadsverkiezingen op 16 maart in Enschede. Eerder schreven Volt, Partij voor de Dieren en Verbindend Enschede (nu Groep Versteeg) zich in.