Ruim een jaar nadat de bouw van een nieuwe moskee op Het Spaansland in Enschede in een tumultueuze vergadering werd afgeschoten, ligt het plan opnieuw in de gemeenteraad. Maar er lijkt weinig tot niets veranderd in de stemverhoudingen. Als de gemeenteraad het moskeeplan aankomende maandag behandelt, zal waarschijnlijk opnieuw elke stem tellen. Dat blijkt uit een inventarisatie in de vergadering van stadsdeelcommissie Oost deze dinsdag.
De bouw van de moskee op de hoek Kuipersdijk/Wethouder Beversstraat is een van de grootste politieke hoofdpijndossiers in Enschede. Er wordt al ruim tien jaar gepraat over de bouw van het gebedshuis en Turks Cultureel Centrum voor maximaal 1500 bezoekers tegenover het Aquadrome. In 2016 gaf de gemeenteraad al eens groen licht, maar hield de Raad van State de komst van de moskee uiteindelijk tegen vanwege een ondeugdelijke verkeersanalyse. Eind 2020 verwees de raad het plan naar de prullenbak, maar draaide de hoogste bestuursrechter ook die beslissing terug.
Bij de laatste uitspraak van de Raad van State was het ontbreken van een eenduidige ruimtelijke onderbouwing de aanleiding. De minimale meerderheid die tegen het moskeeplan stemde (5 BBE-raadsleden, VVD, CDA, PVV, DPE, EnschedeAnders, Groep Versteeg en 2 SP-raadsleden) had daar zogezegd zeer diverse argumenten voor, van het tegengaan van de-islamisering (wat geen ruimtelijke onderbouwing is) tot aan verkeersdruk en planschade.
In een nieuw bestemmingsplan heeft het college geprobeerd de zorgen over de verkeerssituatie weg te nemen door voor de oprit van het moskee-terrein een extra aansluiting op de Wethouder Beversstraat te maken. Maar dat lijkt de zorgen allerminst te hebben weggenomen. Sterker, er wordt zelfs een nieuw argument aangevoerd: het ontbreken van een actuele stikstofberekening.
Bouwprojecten in het hele land krijgen sinds enkele jaren te maken met het stikstofbeleid. De stikstofuitstoot op omliggende Natura 2000-gebieden mag, ook gedurende de bouw, bepaalde grenswaarden niet overschrijden. Deze wordt bepaald aan de hand van een speciale 'calculator'. De nieuwste (verplichte) versie van deze stikstofrekenmachine is echter nog niet uit en de wijze waarop de moskee gebouwd gaat worden is niet bekend, dus gaat het college uit van aannames.
Met name de partijen die toch al moeite hadden met de komst van de nieuwe moskee zeggen bang te zijn dat Enschede opnieuw een flater slaat bij de Raad van State, als achteraf blijkt dat de stikstofwaarden te hoog zijn. De fracties die uitgesproken voor het moskeeplan zijn voelen de zorgen, maar vertrouwen op het college dat er zeker van zegt te zijn dat stikstofuitstoot geen beperkingen gaat opleveren.
Los van de stikstofberekening grijpen de fracties die ruim een jaar geleden tegen de moskee stemden terug op hun oude uiteenlopende bezwaren. Daarom dreigt de stemming aankomende maandag - als iedereen aanwezig is - uit te draaien op een afwijzing met een 20-19 uitslag. Maar dit betekent ook dat er in principe maar één raadslid nodig is voor een 'ja'.
De voor-stemmers en het moskeebestuur zullen hun hoop vooral gevestigd hebben op de fracties van Burgerbelangen en SP. Zij stemden in december 2020 al verdeeld, waardoor een extra 'ja' aannemelijker lijkt als de zorgen over de verkeersdruk kunnen worden weggenomen.