Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

Deze drones helpen politie Oost-Nederland met speuren

350503 drones

Er wordt een lijk gevonden. Forensisch experts van de politie gaan er uiterst voorzichtig op af om alle sporen te behouden. Het kan wel anderhalf uur duren voor ze bij het lichaam zijn. Is er een drone in de buurt? Dan weten agenten binnen tien minuten dat het 'lijk' dit keer een pop is.

Sinds maart heeft de politie in Oost-Nederland twaalf piloten die met twee drones vanuit de lucht beelden kunnen maken. Bij ernstige ongelukken maken ze luchtfoto's voor de dienst Verkeersongevallenanalyse. Voor de technische rechercheurs van de afdeling forensische opsporing maken ze luchtopnames van de plaats delict.

Tientallen aanvragen,,In de drie maanden dat we actief zijn, hebben we 97 aanvragen gehad, waarvan er 69 zijn gehonoreerd , zegt projectleider Henk Hilbrands. ,,Boven de windkracht 5 of bij regen kunnen we niet opstijgen. Als het te ver rijden is, moet je je afvragen of het zin heeft. Daarnaast moeten we volledige controle hebben over het gebied waar we boven vliegen.

Eén van de voordelen van het droneteam is dat ze in het gebied rond Apeldoorn snel ter plaats kunnen zijn en daar tijdwinst kunnen boeken bij een onderzoek. ,,Een ongeval hebben we in een twintig minuten in beeld gebracht. Veel sneller dan als je dat vanaf de grond moet doen. Daarna kan de weg snel weer worden vrijgegeven. Dat scheelt veel tijd en dus geld.

DemonstratieHilbrands' team geeft een demonstratie. Een veldje naast het parkeerterrein van het Apeldoornse politiebureau is daarvoor afgezet. Een team bestaat uit een vlieger die de drone bestuurt, de 'payload' die de camera bedient en één of meer observers die de omgeving in de gaten houden.

Man met hondDat laatste is niet overbodig, zo blijkt. ,,Man in het veld! roept de observer als een nietsvermoedende man met zijn hond recht op de drone afloopt. De piloot laat het toestel voor ieders veiligheid snel naar 50 meter hoogte klimmen.

De beelden van de drone zijn haarscherp. De piloot laat het toestel een paar meter boven de plaats delict hangen. Een paar seconden later stijgt de mini-heli tientallen meters en is de wijde omgeving in beeld. Een monitor in de bus van het team toont live de beelden die de camera maakt.

De politie kan zich niet permitteren dat er iets misgaat met een drone. Daarom heeft het team eerst nog voorwaardelijk permissie om aan de slag te gaan. Het is een zogenoemde proeftuin, bedoeld om van te leren. ,,Iedereen kan in de speelgoedwinkel een drone kopen. Wij werken er professioneel mee , legt Hilbrands uit. ,,Onze drones zijn volwaardige luchtvaartuigen met een PH-registratie. Als er bij ons iets misgaat, is het ook direct formeel een luchtvaartongeval.

HelikopterDrones kunnen een aantal taken overnemen van de politiehelikopter, maar nog zeker niet alle. Het zoeken naar een verdachte in een woonwijk, dat gaat niet met een drone. Andersom: met een helikopter kan je niet op 20 meter boven een achtertuin hangen. Nog afgezien van de herrie, blaas je alle eventuele sporen weg met de downwash van de heli.

In Ede werd de drone recent ingezet na een dodelijke aanrijding waarbij een fietser werd geschept bij het oversteken van een provinciale weg. In Winterswijk zocht het team mee naar een vermiste asielzoeker in een recreatieplas. ,,Voor collega's uit het Friese Lemmer hebben we een speedbootongeluk in kaart gebracht, dat is een eind uit de buurt maar dat was op afspraak.

KinderfeestjesNa afloop van een incident is er altijd een debriefing. ,,We vliegen nooit boven kinderfeestjes, maar altijd boven ellendige situaties. We zien soms twee dodelijke aanrijdingen per dag. Dat gaat je niet in de koude kleren zitten.

Het lijk dat een pop bleek te zijn, lag in het Groningse Van Starkenborghkanaal. ,,De vliegers wonen verdeeld over het land. Een team was van Assen onderweg naar Apeldoorn en hoorde deze melding. Als er dan geen acute incidenten zijn, assisteren we waar we kunnen.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede - Foto: Rob Voss
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.