Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Drie coalitiepartners in Enschede zeggen vertrouwen in VVD op: 'Waarom 6 weken voor verkiezingen?'

De coalitie tussen Burgerbelangen, VVD, D66, PvdA en ChristenUnie heeft maandagavond een flinke deuk opgelopen. Na afloop van het moskeedebat gaf Henri de Roode (CU) aan dat zijn partij, D66 en PvdA het vertrouwen opzeggen in coalitiepartner VVD. "Genoeg is een keer genoeg", aldus De Roode.

Belangrijke reden om het vertrouwen in de VVD op te zeggen is volgens De Roode het proces rondom de nieuwe moskee, het afgelopen jaar, nadat de gemeenteraad eind december 2020 geen groen licht gaf. Vijf raadsleden van BBE en de vierkoppige fractie van VVD stemden destijds tegen de komst van de moskee op Het Spaansland.

'Teleurstellend. Het doet pijn'

Volgens De Roode is er "binnen de coalitie naar een oplossing gezocht om deze mensen (de Turkse gemeenschap, red.) deze plek (bouwkavel moskee, red.) te gunnen. Een aantal partijen in de coalitie heeft dat gedaan." De Roode zegt begrip te hebben voor het standpunt en de twijfels van Burgerbelangen.

“wij gaan constructief graag door met de stad besturen. We zijn wel waar de andere partijen de komende dagen mee komen”

"Maar één partij heeft dat niet gedaan", aldus De Roode, wijzend op de VVD dat maandagavond opnieuw tegen de komst van de moskee stemde. "Het is teleurstellend. En het doet pijn. We hebben lang gedacht over wat we moeten doen, een maand voor de verkiezingen." Het vertrouwen in de wethouders, ook in VVD'er Jeroen Diepemaat, blijft.

VVD en BBE willen door

Fractieleider René Kreeft van de VVD zegt er weinig van te snappen dat zijn drie coalitiepartners het vertrouwen hebben opgezegd. "Kennelijk is dit een politiek feit. Maar de stad moet bestuurd. Ik kan alleen zeggen: wij gaan constructief graag door met de stad besturen. We zijn wel waar de andere partijen de komende dagen mee komen."

Marc Teutelink, de fractieleider van Burgerbelangen, zegt dat hij geen enkele coalitiepartij zal laten vallen. "We herkennen ons niet in het geschetste beeld van zojuist", aldus Teutelink. "Daarom ook de vraag aal de overige coalitiepartijen die met dit statement kwamen, waarom zes weken voor de verkiezingen? Wie is hiermee geholpen?"

Whats App Image 2022 01 31 at 22 22 44
De raadsvergadering had maandagavond plaats in de burgerzaal van het stadhuis
Beeld: Wilco Louwes

Plaatsvervangende schaamte

Vanuit de oppositie hebben Ayfer Koç (CDA) en Margriet Visser (EnschedeAnders) met kritiek gereageerd op de gebeurtenissen na afloop van het moskeedebat. "Beschamend", aldus Koç. "Wat schiet de Enschedese inwoner hier mee op? En als er geen vertrouwen is in de VVD, maar wel in het college... Is dit dan voor de bühne geweest?"

“Het was in dit geval de druppel die de emmer deed overlopen”

Margriet Visser zegt met 'plaatsvervangende schaamte' naar de ruziënde coalitiepartners te hebben gekeken. "Jullie hebben het over het vertrouwen opzeggen in de VVD. Maar daar gaan jullie niet over. De kiezer gaat straks over het opzeggen van vertrouwen."

College: 'Wij gaan gewoon verder'

Volgens Henri de Roode (CU) is er van verkiezingsretoriek geen sprake. "Het was in dit geval de druppel die de emmer deed overlopen." Hij benadrukt dat het vertrouwen in het college blijft bestaan. Wethouder Niels van den Berg (BBE) benadrukt dat er binnen het college geen sprake is van een beschadigd vertrouwen. "Wij gaan die laatste 6, 7 weken voor de verkiezingen gewoon verder."

De crisis binnen de coalitie komt op een bijzonder moment. Het is deze maandag de laatste raadsvergadering onder voorzitterschap van waarnemend burgemeester Theo Bovens. Zijn opvolger Roelof Bleker, die dinsdagavond wordt geïnstalleerd, wordt dus direct opgezadeld met een vertrouwensbreuk onder coalitiepartijen.

Enquete screenshot 2022 01 31 204002 thca
Lees ook
Praat mee: wat zijn de belangrijkste thema's bij de verkiezingen in Enschede?
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.