Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Hengelo

Gehandicaptenraad Hengelo: 'Gemeente moet er zijn voor iedere kiezer'

Rob Kolner vindt dat de gemeente Hengelo alle politieke partijen zou moeten faciliteren bij het toegankelijk maken van hun verkiezingsprogramma's voor blinden en slechtzienden. Dit zegt hij als reactie op het nieuws dat BurgerBelangen Hengelo haar programma in braille en een grootletter-versie heeft laten drukken. Daarnaast is het programma per thema op de eigen site te beluisteren.

Kritisch

Kolner is al vijftien jaar lid van de Gehandicaptenraad Hengelo en heeft in die jaren veel zaken ten goede zien veranderen, maar hij blijft uiteraard kritisch. Gevraagd en ongevraagd mag het platform de gemeente en andere instanties van advies voorzien. Dat loopt van de indeling van stemhokjes, de inrichting van websites tot aan de bouw van overheidsgebouwen en waar er wel of geen straatmeubilair komt te staan: "In Hengelo is nog altijd genoeg te verbeteren. Neem de route die studenten dagelijks moeten lopen van het station naar ROC van Twente, dat is een waar mijnenveld voor visueel gehandicapten. Er zijn bijvoorbeeld nog altijd geen geleidelijnen richting de hoofdingang."

'Opleiding kan beter'

Volgens Kolner gaat het vaak al mis in de ontwerpfase van gebouwen en bij de indeling van de openbare ruimte: "Als het om architecten gaat, lijkt het soms wel alsof je als belangenbehartiger tegen glas en gewapend beton staat te schreeuwen. Eigenlijk gaat het al veel eerder mis: in de opleiding. Studenten moet vanaf het eerste jaar worden ingeprent dat toegankelijkheid voorrang moet krijgen boven al het andere."

“Als het om architecten gaat, lijkt het soms wel alsof je als belangenbehartiger tegen glas en gewapend beton staat te schreeuwen”

Nieuwe kleding

Het is eigenlijk heel simpel, stelt Kolner, die zelf al bijna de helft van z'n leven zeerslechtziend is: "Wat voor elke blinde of slechtziende geldt, geldt ook voor ziende mensen: iedereen is gebaat bij toegankelijkheid. Ook de ondernemers in de Hengelose binnenstad." Donderdag kocht hij samen met z'n vriendin voor een paarhonderd euro aan nieuwe kleding: "Die winkeliers waren maar wat blij dat wij de winkel wisten te bereiken. Dat was trouwens nog een hele klus met die opgebroken stukken Nieuwstraat, haha."

icon_main_info_white_glyph

'Ik kon vroeger gewoon zien'

Rob Kolner kon vroeger prima zien. Hij reed auto, was dol op motorrijden en fotograferen. Na z'n dertigste werd hij langzaam blind en inmiddels onderscheidt hij niet veel meer dan licht en donker. Met een fietsvriend stapt hij eens per week op de tandem voor een gezond rondje Twente, hij redt zich prima in zijn 'slimme huis', maar buiten is er nog volop werk te verrichten. Hij werkt al jaren als ervaringsdeskundige bij de Stichting Bartimeus: "Ik vertel anderen hoe ik mijn leven heb ingericht en daar kunnen zij hun voordeel mee doen. Ik spreek altijd vanuit m'n hart en als zij dat ook doen, worden dat vaak emotionele gesprekken."

Glas halfvol

Voor Kolner is het glas altijd halfvol. Met dat gevoel liep hij ook door de Nieuwstraat: "Uitstekende stukken staal aan een hekwerk en die grote voeten waarin de hekken zijn bevestigd, maken dat je iets langzamer loopt. Maar gelukkig ziet m'n vriendin nét iets beter dan ik, dus samen kwamen we er wel."

Stemmen zonder begeleiding

Het stemhokje is een ander lastig te nemen bastion. Tenminste, dat was het vroeger. Tegenwoordig zijn ze meestal goed toegankelijk. Het is wel zaak dat de vrijwilligers die de stembureaus bemannen op de hoogte zijn van het feit dat blinden altijd iemand mee mogen nemen het hokje in. Kolner: "Er zijn wel hulpmiddelen, waarmee visueel beperkten zelfstandig kunnen stemmen, maar niet elk stembureau is daarmee uitgerust. Je hebt bijvoorbeeld de stemmal en audio-ondersteuning, waardoor een visueel beperkt iemand ook zonder begeleiding zou kunnen stemmen."

BurgerBelangen

Voordat je je keuze kunt maken, moet je natuurlijk weten wat de verschillende partijen met de gemeente van plan zijn. BurgerBelangen Hengelo presenteert daarom haar verkiezingsprogramma in braille. Daarnaast is het programma te lezen in grote letters en te beluisteren op de site van de partij. Kolner vindt dat mooi: "Goed dat een partij dit doet, maar eigenlijk zou de gemeente dit voor alle partijen moeten faciliteren. Nu laten ze het afhangen van de partijen zelf. Het gaat misschien maar om een paar Hengeloërs die zo'n programma van a tot z lezen, maar ook dit heeft te maken met toegankelijkheid."

Discriminatie

Volgens Rob Kolner kun je bepaalde groepen niet uitsluiten van de toegang tot deze informatie. Dan is er immers sprake van discriminatie. Bij de volgende verkiezingen zou het wat hem gemeengoed moeten zijn. Net zoals vanaf volgend jaar alle sites en apps voor iedereen toegankelijk moeten zijn. "In het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens kunnen vanaf 2023 straffen worden uitgedeeld als bedrijven en instellingen dit niet op orde hebben. Een goede zaak, vinden wij."

Foto vkp braille
Lees ook
BurgerBelangen Hengelo brengt verkiezingsprogramma uit in braille

Reactie gemeente

Een woordvoerder van de gemeente Hengelo laat weten dat 'de gemeente focust op de opkomstbevordering en niet op toegankelijk maken van alle verkiezingsprogramma's': "Door gericht te communiceren, onder meer via het Hengelo's Weekblad, proberen we zoveel mogelijk mensen te interesseren in de verkiezingen. Op onze website komen straks de belangrijkste punten uit de verschillende programma's aan bod. Die worden met een voorleesfunctie toegankelijk gemaakt voor iedereen, dus ook voor visueel gehandicapten. Het is aan de partijen zelf om hun volledige verkiezingsprogramma toegankelijk te maken voor iedereen."

Stemmen met audio-ondersteuning
Hoe gaat het stemmen met de mal en audio-ondersteuning in zijn werk? Deze video legt het stap voor stap aan je uit:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.