De PvdA in Hengelo wil dat de gemeente weer budget beschikbaar stelt voor een of twee sociaal raadslieden. Deze professionals helpen mensen met een krappe beurs, die vragen van sociaaljuridische aard hebben of simpelweg hun recht willen halen. Landelijk is er 25 miljoen euro beschikbaar voor juridische ondersteuning aan minderdraagkrachtigen.
“Het college van B en W heeft deze vorm van kosteloze ondersteuning de afgelopen periode wegbezuinigd, terwijl de behoefte juist enorm is”, aldus Marie-José Luttikholt. De fractievoorzitter van de PvdA heeft hierover nu vragen heeft gesteld aan het college.
De PvdA was een van de oppositiepartijen die enkele jaren geleden tegen deze bezuinigingsmaatregel stemde, maar tevergeefs. Het kabinet stelt nu 25 miljoen euro beschikbaar als reactie op de bevindingen van de Parlementaire Ondervragingscommissie Kinderopvangtoeslagen (POK) om de ‘integrale dienstverlening aan kwetsbare doelgroepen te versterken’. Luttikholt vraagt het gemeentebestuur hier ook een beroep op te doen.
De partij heeft de herintroductie van sociaal raadslieden ook in haar verkiezingsprogramma opgenomen. Luttikholt: “De bureaucratie is vaak ingewikkeld en voor velen niet te doorgronden. Ook mensen met weinig geld moeten juridische ondersteuning kunnen krijgen en iemand kunnen inschakelen die voor hen opkomt. Vandaar onze oproep.”
In de bieb aan de Beursstraat zit nu elke dinsdag van 10.00 tot 13.00 uur een adviseur van het bureau RechtIn Twente om kosteloos advies te verzorgen. Is dat niet voldoende? Luttikholt: “Daar is het elke dinsdag knetterdruk. Uitbreiding van dat aantal uren is echt noodzakelijk om aan de vraag te kunnen voldoen.”
RechtIn Twente wordt bekostigd vanuit de pilot Hulp om de Hoek, die nog loopt tot eind 2022. Dit betreft een samenwerking van de Koninklijke Bibliotheek en Sociaal Werk Nederland. De PvdA-voorvrouw is er blij mee, maar zou graag zien dat er meer uren vrijgemaakt worden voor dit soort ondersteuning en dat Hengelo hiervoor een aanvraag doet uit het potje van de POK.
Uit verschillende onderzoeken en projecten blijkt dat júist de inzet van sociaal raadslieden de bestaanszekerheid van kwetsbare burgers vergroot, en voorkomt dat deze mensen uiteindelijk naar de rechter moeten stappen om hun gelijk te halen." Zo’n rechtsgang is niet alleen kostbaar, maar ook emotioneel vermoeiend, weet Luttikholt.
De fractievoorzitter wil weten of het college van B en W bereid is om samen met Wijkracht te onderzoeken waaraan kwetsbare burgers behoefte hebben en hoe dit financieel en organisatorisch kan worden ondersteund. En eigenlijk wil ze ook dat het college erkent dat het wegbezuinigen van sociaal raadslieden geen goede zet is geweest: “Hiermee is Hengelo toch overduidelijk tekort geschoten wat betreft de integrale dienstverlening aan kwetsbare doelgroepen?”