Inwoners van Enschede opgelet: De GroenBlauw subsidieregeling is ingegaan vanaf 1 maart 2022. Huurders, pandeigenaren en bedrijven kunnen een geldbedrag aanvragen, als zij hun omgeving inrichten voor het klimaat van de toekomst. Denk hierbij aan een geveltuin, het opvangen van water in een regenton en een groen dak. Lies Rubingh van de gemeente Enschede vertelt meer over de inhoud van deze regeling en waarom deze zo belangrijk is voor de stad.
In 2050 wordt Enschede blootgesteld aan hogere temperaturen, langere droogtes en meer wateroverlast. De gemeente wil de stad gereedmaken voor deze omstandigheden maar kan slechts beperkt ingrijpen. Zestig procent van het Enschedese terrein is eigendom van bedrijven, inwoners en instanties. Daarom kan de gemeente niet direct veranderingen toepassen op deze gebieden. Wat wél kan is inwoners stimuleren om zelf deze aanpassingen te maken. Voor deze reden is de GroenBlauw regeling in het leven geroepen.
“Als je tegels weghaalt en planten neerzet kun je een bijdrage krijgen van de gemeente. Ook als je een gevel direct aan een brede stoep grenst, stimuleren we dat je een geveltuin aanlegt,” zegt Rubingh. Volgens haar is het vele steen in de stad niet geschikt voor het toekomstige klimaat. “Tegels houden hitte vast en laten geen water door. De plantenbodem laat wél water door en brengt verkoeling.”
Een andere maatregel is het aanleggen van een groen dak. De redenen om een groen dak aan te leggen komen overeen met de redenen om de tegels te vervangen. Er komt minder water in de riolen, het zorgt voor verkoeling en het is ook beter voor de biodiversiteit. Bij het aanleggen van een groen dak wordt maximaal een bedrag van 3000 euro vergoed. “Maar dan heb je wel een heel groot dak,” zegt Rubingh. “Afhankelijk van de grootte van het dak in vierkante meters wordt een bedrag tot 50% van de kosten vergoed.”
Om wateroverlast te verminderen wordt er aandacht geschonken aan de opvang van regenwater. Als je één of maximaal 2 regentonnen van een bepaalde grootte aanschaft, kan een deel van het aankoopbedrag ook worden vergoed. Voor de mensen die het echt grondig willen aanpakken is er ook een regenschutting, die heel veel extra water kan opvangen.
Naast de inwoners komen ook de terreinen bedrijven en organisaties in de aanmerking voor deze regeling. Hiervoor gelden dezelfde regels als voor de inwoners. Volgens Rubingh levert dit verder geen problemen op. “Het is op is op, maar om die vier ton op de maken moeten er veel aanvragen binnenkomen. Het liefst zouden we wel zien dat dit volledige bedrag wel wordt opgemaakt. Daarnaast kijken we over een jaar opnieuw naar de situatie. Mocht het sneller opgaan dan gedacht, dan moeten we daar wat voor verzinnen. Maar het doel is dat er zoveel mogelijk mensen gebruik maken van de regeling”
Meer informatie over de regeling kan gevonden worden op: www.enschede.nl/afval-milieu-duurzaamheid/duurzaam053/klimaatadaptatie/subsidie-groenblauw-enschede