Verkeer
Stuur appje
Zoek

Met deze thema's moet de nieuwe gemeenteraad snel aan de slag volgens Enschedeërs

Afvaloverlast afvaldump Transburg Enschede 02
Afval(overlast) is ook bij deze gemeenteverkiezingen het meest genoemde thema onder respondenten van de enquête van 1Twente.
Beeld: Wilco Louwes

Bijna 750 Enschedeërs deelden in aanloop naar de verkiezingen op 14, 15 en 16 maart hun belangrijkste verkiezingsthema's. En net als vier jaar geleden is afval(overlast) het vaakst genoemd als onderwerp waarmee de nieuwe gemeenteraad aan de slag zou moeten. In de rest van de top 10 zijn echter veel veranderingen.

Na de verkiezingen in 2018 is met het zogeheten Enschede Akkoord geprobeerd om een oplossing voor afvaloverlast te zoeken. Dat is niet bepaald gelukt. Veel partijen vinden dat de gezamenlijke agenda is verstoord omdat er uiteindelijk te veel politiek is bedreven. De kosten van het opruimen van gedumpt afval zijn ondertussen gestegen naar een recordhoogte van 487.000 euro in 2020.

Drie nieuwkomers in top vijf

Ruim 37 procent van de deelnemers aan de verkiezingsenquête van 1Twente benoemt dit jaar dat (afval)overlast één van de drie belangrijkste thema's is in Enschede. Afval wordt op de voet gevolgd door armoedebeleid en woningbouw. Respectievelijk zijn deze thema's met 36 procent en 35 procent van de stemmen in de top drie gekozen.

De top vijf is compleet met de thema's veiligheid/aanpak criminaliteit (30 procent) en energietransitie (25 procent). Woningbouw, armoedebeleid en energietransitie zijn nieuw in de top vijf. Sterker: vier jaar geleden behoorden deze onderwerpen niet eens tot de tien meest genoemde thema's.

Enquete themas website
Beeld: Wilco Louwes

In de rest van de top tien staan dit jaar respectievelijk leefbaarheid in de wijk (door 20 procent van de stemmers), bereikbaarheid van de stad (18 procent), verkeersveiligheid (13 procent), economische ontwikkeling (12 procent) en jeugdzorg (12 procent). Opvallend is dat huishoudelijke hulp, in 2018 nog op plek twee, nu slechts door 25 van de 745 respondenten tot de drie belangrijkste thema's wordt gerekend.

Per stadsdeel zijn er verschillen

De vijf meest genoemde onderwerpen zijn bijna overal in de stad ongeveer hetzelfde. Maar wat door inwoners als belangrijkste thema wordt gezien, kan per wijk of buurt verschillen. In de zuidwijken (Stroinkslanden, Wesselerbrink en Helmerhoek) staat afvaloverlast met bijna 50 procent van de stemmen op één.

In de noordelijke wijken (Twekkelerveld, Walhof-Roessingh, Roombeek en Deppenbroek) is armoedebeleid met 42 procent het meest genoemde thema, met afval op plek vier. In de dorpskernen (Lonneker, Boekelo en Glanerbrug) komt afvaloverlast niet hoger dan plek vijf, maar is woningbouw met bijna 40 procent van de stemmen het belangrijkste thema.

Veel zorgen over polarisatie

In de vragenlijst vroeg 1Twente de deelnemers ook antwoord te geven op een aantal stellingen. Deze konden beantwoord worden met eens, oneens of neutraal. Op de stelling dat diftar (betalen voor restafval) moet worden afgeschaft, reageerden bijvoorbeeld 437 respondenten - ofwel 59 procent - met eens. Een kwart van de deelnemers is het daar niet mee eens.

Enquete stellingen
Beeld: Wilco Louwes
  • Maar liefst 78 procent van de respondenten vindt dat Enschede niet zonder recreatiezwembad kan. Een kleine 10 procent zal zwembad Aquadrome niet missen, als het het volgend jaar gesloten wordt.
  • 51 procent van de stemmers zegt geen buurthuis in de eigen wijk te missen, 17 procent doet dat wel. Van de laatste categorie wonen de meesten in Stadsveld, City/Bothoven, Wesselerbrink of Mekkelholt/Deppenbroek.
  • Duidelijk zijn de deelnemers ook over de band met de Oosterburen. Volgens 64 procent is Duitsland belangrijker dan de Randstad.
  • 61 procent van de respondenten zegt trots te zijn op Enschede, maar slechts 40 procent wil dat de stad snel groeit naar 170.000 inwoners.
  • Over een aantal thema's (komst noodopvang, komst windmolens en het belang van fietsers) liggen de meningen zeer uiteen.
  • Het meest uitgesproken is er gereageerd op de staat van de samenleving. Maar liefst driekwart van de 745 respondenten zegt zich zorgen te maken over polarisatie, ook in Enschede.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.