Enschede krijgt twee tot twee-en-een-half miljoen euro minder van het Rijk dan nodig is om de toegezegde energietoeslag uit te keren aan alle huishoudens die daarvoor in aanmerking komen. Dat stelde wethouder Kampman in onder meer Nieuwsuur, eerder vandaag.
Vorige week keerde Enschede een eerste bedrag van 200 euro uit aan alle inwoners waarvan de gemeente weet dat zij ervoor in aanmerking komen. Concreet: aan alle bijstandsgerechtigden, die rondkomen van het minimum. Op dat moment was nog niet duidelijk welke inkomensgroepen een compensatie van het Rijk zouden krijgen.
Maar wethouder Kampman, verantwoordelijk voor de uitkering van die energietoeslag, voorziet problemen bij het vervolg. Het Rijk heeft alle huishoudens die op 120 procent van het minimum zitten 800 euro toegezegd. Het bedrag dat Enschede daarvoor van het Rijk krijgt, is niet voldoende. “Ik kom twee, twee-en-een-half miljoen tekort”, schat Kampman. De stad telt in die inkomensgroep volgens de wethouder bijna 13.500 huishoudens.
De verdeelsleutel die het Rijk hanteert bij toekenning van dit soort gelden, betekent voor Enschede altijd dat er minder budget komt dan nodig is. Dat geldt niet alleen voor de Twentse hoofdstad. Ook Rotterdam heeft, met diverse andere grote steden, aangegeven niet uit te komen met de toegezegde Rijksgelden.
Kampman wees eerder vandaag in Nieuwsuur dan ook op dat tekort. Het Rijk heeft nog niets overgemaakt. “Dat komt pas in mei”, weet de wethouder. Als het tekort niet door het Rijk wordt aangevuld, moet hij terug naar de gemeenteraad. Die gaat erover. “Passen we dat dan bij uit de eigen middellen? Voor die hele toegezegde 800 euro, of minder? Voor alle huishoudens aan wie dat is toegezegd?”
De minister roept iets, zonder precies te kijken naar wat dat betekent, en de stad mag het opknappen - dat is zo ongeveer de boodschap. Kampman: “Als de minister mij een keiharde toezegging doet dat het geld goedkomt, voor die hele Enschedese groep, handtekening eronder, dan keren we meteen uit.”
Die energietoeslag is nog maar het begin van wat de stijgende lasten voor Enschedeërs gaan betekenen, erkent ook de wethouder. “We zijn er dan echt nog niet. Denk aan de mensen in de schuldsanering, de mensen die hij budgetbeheer lopen. De schulden in de stad lopen op en dat heeft veel meer dan alleen financiële gevolgen.”
Daarbij betekent ook de uitkering van zo’n energietoeslag meer dan alleen geld overmaken. “Was het maar zo eenvoudig. Gaat het geld van die toeslag voor mensen in de schuldsanering naar de aflossing van hun schulden? Dan hebben zij er niets aan. Maar hoe regel je dat? Er komt veel meer bij kijken dan de minister in de gaten heeft.”