Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Burgemeester Roelof Bleker over de opvang van 500 vluchtelingen: “Enschede moet ook zijn deel leveren”

Elke veiligheidsregio streeft ernaar om tijdens de oorlog zo’n tweeduizend plekken beschikbaar te stellen voor Oekraïense vluchtelingen. Over een week heeft regio Twente dit doel voor de helft bereikt, maar heeft Enschede nog geen aandeel in de opvang. Daar zal over een paar weken verandering in komen zodra het kantoorgebouw de Noordmolen is verbouwd. In totaal zullen daar driehonderd Oekraïners worden opgevangen. Daarnaast zullen er ook tweehonderd vluchtelingen worden opgevangen, op een nu nog onbekende locatie.

Dat de gemeente Enschede nog geen mensen heeft opgevangen is niet wegens een gebrek aan goodwill. Het grote probleem was het vinden van een geschikte locatie. “We hebben gekeken naar leegstaande gebouwen die geschikt waren als opvanglocatie,” zegt Roelof Bleker. "De torens van het MST waren helaas al te ver gestript, dus die zijn ongeschikt bevonden.”

Bij het uitzoeken voor een locatie is het belangrijk dat er gekeken wordt naar de lange termijn. “De plekken die moesten worden voorbereid zijn niet voor een paar weken. Het zijn plekken voor een half jaar of een langere periode. Die hebben we nu nog niet weten te realiseren. Maar Enschede moet natuurlijk ook zijn deel leveren."

Gekozen locaties

Ook bij het uiteindelijk verkozen gebouw de Noordmolen, zal nog het nodige moeten worden verbouwd voordat het gereed is voor opvang. Zo zijn er bijvoorbeeld nog niet genoeg douches aanwezig om de hygiëne van driehonderd man te voorzien. “Het zal nog een paar weken tot een paar maanden duren voordat het gebouw gereed is. De verwachting is dat het nog negen weken duurt. Het is een goede plek maar het kost tijd om het voor elkaar te krijgen”

In de tweede week van april zal bekend worden op welke plek er nog tweehonderd vluchtelingen zullen worden gehuisvest. De gemeente heeft al wel een plek op het oog, maar moet eerst nog in overleg met de eigenaar van het pand. Ook de directe omgeving zal worden geïnformeerd. Als er een positief signaal klinkt zal de locatie worden gedeeld.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.