Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

Saxion-topman benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau

312857 saxion 1

Wim Boomkamp (65) is vrijdag bij zijn afscheid als bestuursvoorzitter van Saxion Hogescholen benoemd tot officier in de Orde van Oranje Nassau. Boomkamp is degene die Saxion in de laatste tien jaar gebracht heeft tot nu: totaal 26.800 studenten. Het hoogste aantal ooit.De versierselen werden hem in Enschede opgespeld door burgemeester Theo Schouten van Oldenzaal, waar Boomkamp woont.

Hij is tien jaar voorzitter. ,,Je kunt beter stoppen op het hoogtepunt.'' Het gaat beter dan ooit met de hogeschool in Deventer, Apeldoorn en Enschede. De studenten loven de school. De kwaliteit is op orde. Groei is niet het doel. Wel innoveren, onderzoek doen. Relevant zijn voor de regio waarin de school zetelt.

Maatschappelijke inzet
Boomkamp heeft bij zijn pensionering de onderscheiding gekregen voor diens grote maatschappelijke inzet en betrokkenheid. Hij vervult "een gezaghebbende rol zowel op internationaal, nationaal als regionaal niveau", aldus Schouten.

De Oldenzaler is jarenlang buitengewoon succesvol geweest om de internationalisering in het hoger beroepsonderwijs op een hoger plan te brengen. Ook heeft hij zich ingezet voor de ontwikkeling en profilering van de Regio Twente. Zo is hij al vele jaren op diverse terreinen actief in het bestuur van de Taskforce economie Twente, de Economic Board, de Stichting Twente Branding en de Twente Board. Hij wordt een zeer betrokken en actief bestuurder genoemd.

Ook is hij als voorzitter nauw betrokken geweest bij de totstandkoming van de Twente Index. Boomkamp is ook actief bij onder meer bureau Jeugdzorg Overijssel, de Stichting ZML TWOG (het huidige SOTOG Stichting Speciaal Onderwijs Twente / Oost Gelderland) en heeft hij een belangrijke rol gespeeld bij de totstandkoming van de fusie tussen het Rijksmuseum Twente en het Museum Twentse Welle.

Sollicitatie
Boomkamp werkte lang geleden in het speciaal onderwijs en revalidatiecentrum Roessingh. Solliciteerde ooit als docent op het hbo in Deventer. ,,Ik werd niet eens uitgenodigd'', bekent hij. Uiteindelijk ging hij aan de slag op de Heao in Enschede, groeide door tot academiedirecteur van de AMA en was de laatste tien jaar voorzitter.

Fusie
Hij maakte de fusie tussen Enschede en Deventer mee. ,,Dat was nodig. Om meer opleidingen naar Oost Nederland te halen. En we zijn echt èèn school nu. Verschillende mensen, waaronder ik, pendelen heen en weer. Dat doen we bewust, net zoals dat de nieuwjaarsbijeenkomsten op beide plekken zijn en de opening van het hogeschooljaar om en om. Maar er zijn wel verschillen. In bedrijven. De Stedendriehoek richt zich op cleantech, Twente op hightech. In mensen. In Twente is de cultuur nog steeds ingegeven door de textielindustrie. Een lager opleidingsniveau en hogere werkloosheid dan in de Stedendriehoek. De mentaliteit van de streek zie je op je school terug.''

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM. Foto: Carlo ter Ellen
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.