Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Enschede zet relatie met Chinese stad op lager pitje, focus op Europese partners

Het partnerschap met de Chinese stad Dalian krijgt definitief minder prioriteit vanuit Enschede. De focus wordt verlegd naar andere stedenbanden. Dat laat het college weten aan de vooravond van een internationale reis van burgemeester Roelof Bleker naar de Amerikaanse zusterstad Palo Alto.

Sinds 2009 is er een officiële stedenband met Dalian. Enschede zag ooit voordeel in het samenwerkingsverband, mede omdat het toegang zou verschaffen tot het tweejaarlijkse World Economic Forum in Dalian, waar politici, wetenschappers en grote bedrijven elkaar ontmoeten. De afgelopen jaren is de band nagenoeg stilgevallen. Behalve door corona kwam het partnerschap ook onder druk te staan door het schenden van mensenrechten van Oeigoeren in het oosten van China.

Nadenken over stedenbanden

Burgemeester Bleker zal 'met in achtneming van alle diplomatieke etiquette' aan zijn collega-bestuurder in Dalian laten weten dat Enschede haar prioriteiten op andere samenwerkingsverbanden legt. De onderwijs- en cultuurinstellingen in Enschede die ook een samenwerking in de Chinese stad hebben, hebben volgens het college laten weten dat zij die band wel in stand willen houden.

Door de stedenband met Dalian op een lager pitje te zetten wil het college ook laten zien dat mondiale ontwikkelingen 'ons nopen om bij tijd en wijle stil te staan bij relaties die wij hebben in de wereld, maar die in de publieke opinie niet altijd meer op een groot draagvlak kunnen rekenen'. Hierover wil het college op een later moment nog dieper met de gemeenteraad in gesprek.

Lees verder onder de afbeelding

Dalian foto gemeente Enschede
Voormalig burgemeester Onno van Veldhuizen tijdens een werkbezoek aan de Chinese partnerstad Dalian.
Beeld: Gemeente Enschede

Dicht bij huis

Waar de focus van Enschede wél naartoe gaat zijn samenwerkingen dichter bij huis. Münster bijvoorbeeld, dat sinds vorig jaar een officiële zusterstad is. Maar ook zegt het college te willen uitzoeken hoe en op welke terreinen er beter kan worden samengewerkt met de directe Duitse buurgemeente Gronau. 'Het college heeft besloten de focus binnen de internationale samenwerking te leggen op Münster, het Euregiogebied en met onze partnerstad Palo Alto', staat in een brief aan de gemeenteraad.

Met Palo Alto, gelegen in Silicon Valley in Californië, heeft Enschede al sinds 1980 een stedenband. Traditiegetrouw maakt Roelof Bleker als nieuwe burgemeester kennis met de Amerikaanse partners. Deze zondag vertrekt hij met een delegatie met daarin vertegenwoordigers van de UT, woningcorporaties, burgemeester Ellen Nauta van Hof van Twente en burgemeester Markus Lewe van Münster naar Palo Alto.

Energietransitie staat centraal

Tijdens het werkbezoek, dat een week duurt, wordt de focus gelegd op het verkennen van samenwerkingskansen rond de energietransitie. De komst van de batterijenfabriek MEET naar Münster speelt daarbij een belangrijke rol. Ook verduurzaming van het woningbestand is een van de onderwerpen die voorbij zal komen.

Naast de officiële stedenbanden is Enschede overigens in 2017 een 'Smart City Alliance' aangegaan met Münster, Palo Alto, Linköping (Zweden) en Heidelberg (Duitsland). De bedoeling van deze alliantie, waar overigens nog weinig van bekend is geworden, is kennis uitwisselen over de ontwikkelen tot 'slimme' (datagedreven) stad.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.