Verkeer
Stuur appje
Zoek

Schaatsacademie start op IJsbaan Twente, toekomst onzeker

Een nipt afgewend faillissement blijkt voor de Sven Kramer Academy geen beletsel om te starten met een schaatsschool op IJsbaan Twente. Integendeel. De schaatsschool die de naam van de oud topschaatser draagt ziet in die start de kans om een bijdrage te leveren aan behoud van de Twentse ijsbaan.

De Sven Kramer Academy was al actief in Thialf, maar breidt na gebleken succes nu uit naar Tilburg en Enschede. Dat de Twentse ijsbaan in financieel zwaar weer verkeert, is voor directeur (en ex-prof op de lange baan) Douwe de Vries een extra reden om het Enschedese avontuur aan te gaan. “Dit is een prachtige ijsbaan. Ik hoop dat we er op deze manier een steentje aan kunnen bijdragen om die te behouden.”

Toekomst onzeker

Of dat lukt, is allerminst zeker. Gisteren - de dag voordat de Sven Kramer Academy de komst naar Enschede aankondigde - sloten de gemeente Enschede en de uitbater een noodovereenkomst om de Twentse ijsbaan in elk geval dit seizoen nog open te kunnen houden. De academie van Kramer en De Vries heeft zekerheid tot en met april 2023.

Natuurlijk: die schaatsschool doet het niet voor maar een seizoen. Dat bevestigt directeur De Vries in 1Twente Vandaag. Maar concrete aanwijzingen dat een langer verblijf in Enschede in het verschiet ligt, heeft hij niet

Aanwas van schaatstalent

De Sven Kramer Academy richt zich op beginnende schaatsers. “Wij leren hen vaart te maken en pootje-over te gaan, daarna houdt het bij ons op.” Wie de smaak te pakken heeft, kan daarna serieus aan de bak bij de lokale schaatsscholen. Achterliggend doel is om niet alleen zoveel mogelijk mensen op de gladde ijzers te krijgen, maar daarmee ook de aanwas van nieuw Nederlands schaatstalent zeker te stellen. In heel het land.

“Gouden plakken op de Winterspelen komen niet vanzelf”

“Schaatsen zit in ons DNA, zoals we dat zo mooi zeggen. Maar als je gouden plakken wilt blijven winnen op de Winterspelen, moet je het niet hebben van die paar dagen natuurijs die er nog zijn.” De Vries legt meteen de link naar het beschikbaar houden van ijsbanen. “Zwembaden, theaters en ook ijsbanen kosten altijd meer geld dan ze opbrengen. Daar zullen overheden bij moeten springen.”

icon_main_info_white_glyph

IJsbaan Twente en de centen

- IJsbaan Twente heeft een negatief vermogen van ruim 2 miljoen euro, dat in de afgelopen jaren is opgelopen
- Contractueel betaalt de PCH|Groep, die de ijsbaan uitbaat, 180.000 euro huur per jaar aan de gemeente Enschede, eigenaar van het pand
- In 2016 sprong de gemeente bij met een ton subsidie per jaar
- Eind vorig jaar vroeg de PCH|Groep om aanvullende subsidie, maar dat zou neerkomen op kwijtschelding van de huur en ging de gemeente op dat moment te ver
- Op dat moment lag ontbinding van het contract voor de hand, maar dat kon niet omdat er geen nieuwe uitbater voor de schaatsbaan was
- In maart van dit jaar maakte de gemeente wel een ton extra over om faillissement te voorkomen en tijd te hebben om een nieuwe uitbater te vinden
- Gisteren werd bekend dat het contract met de PCH|Group per oktober wordt ontbonden en dat de gemeente tot en met april 2023 de kosten voor beheer en onderhoud voor haar rekening neemt
- Dat contract liep tot 2028 maar is zonder verdere kosten (een boete) ontbonden, met name om het risico op alsnog een faillissement af te wenden

Sponsorgelden en overheidssteun

De academie - een stichting - werft sponsoren om trainers en faciliteiten te betalen. Daarmee blijven de kosten voor deelnemers aan de schaatsschool laag. “Als deelnemers alle kosten voor onderhoud, huur van de baan en lessen zouden moeten opbrengen, wordt dat voor hen onbetaalbaar.”

Daarmee legt hij de bal bij onder meer de gemeente Enschede. Die tast al flink in de buidel, maar de kans is groot dat daar in de toekomst nog het nodige bij moet. In de komende maanden worden de verschillende mogelijkheden onderzocht om de ijsbaan ook na april volgend jaar open te houden.

Ijsbaan Enschede
IJsbaan Twente is voorlopig gered en blijft in elk geval nog een seizoen open, daarna is de toekomst onzeker
Beeld: Laurens Kuipers

Wethouder Diepemaat, verantwoordelijk voor het gemeentelijke vastgoed, heeft bij een eerdere onderhandeling met de huidige uitbater van ‘zijn’ schaatsbaan - de PCH|Group - al helder aangegeven wat hij voor zich ziet. Nog meer subsidie aan die uitbater zou kwijtschelding van de huur betekenen en dat ging de gemeente op dat moment te ver.

Een nieuwe uitbater voor IJsbaan Twente: hoe kansrijk is dat?

Het ligt voor de hand dat Enschede allereerst verwoede pogingen zal doen om een nieuwe uitbater te vinden. Of dat gaat lukken, valt te betwijfelen.

De ijsbaan kampte in de afgelopen jaren al met een oplopend negatief vermogen. De stijgende energielasten maken het alleen maar moeilijker om de eindjes aan elkaar geknoopt te krijgen. De huidige exploitant ziet geen kansen meer om de feitelijke huur van 80.000 euro op te brengen en heeft de stekker eruit getrokken.

En ook uit de vroegtijdige ontbinding van het contract met de gemeente - zonder boete, om faillissement te voorkomen - mag blijken dat er voor een ondernemer niet veel te halen valt.

Sportaal

Daarmee lijkt het waarschijnlijk dat er in april volgend jaar twee opties overblijven: de ijsbaan gaat definitief dicht òf de gemeente - nu alleen eigenaar van het pand - neemt hem helemaal over. In dat laatste geval ligt het voor de hand dat de exploitatie van de baan wordt ondergebracht bij het gemeentelijke sportbedrijf Sportaal, waarbij bijvoorbeeld ook Aquadrome is ondergebracht.

Dat is op dit moment nog prematuur, maar Sportaal-directeur Bas Morsink bevestigt desgevraagd dat het een scenario is dat wordt onderzocht. "Als de gemeente dat wil, zullen wij daar op z'n minst heel serieus naar kijken." Sportaal vaart een eigen koers, maar Enschede is de enige aandeelhouder en met overmacht de grootste opdrachtgever van de sportkoepel. "Als dat aan de orde is, zullen wij er uiteindelijk in mee gaan," bevestigt Morsink die positie.

Politiek aan zet (of toch een nieuwe uitbater)

In het geval Enschede de exploitatie en het beheer van de ijsbaan overneemt, is het een optie om bij de Provincie of andere Twentse gemeentes aan te kloppen om bij te springen; het gaat om IJsbaan Twente, per slot van rekening. Dat eerste gebeurt ook in Friesland, waar de Provincie geld steekt in Thialf.

Ijsbaan Enschede
Lees ook
Gemeente Enschede wil faillissement IJsbaan Twente voorkomen met ton subsidie, maar neemt 'zeer groot risico'

Een eerdere vraag bij die andere Twentse gemeenten is op niets uitgelopen. Dat heeft onder meer te maken met het verleden: die Twentse ijsbaan kwam destijds in op verzoek van de gemeente zelf naar Enschede. Hengelo kreeg een zwembad, Almelo een grote sporthal. Allemaal bekostigd uit een regionaal fonds: de Regio Deal.

Uiteindelijk zal het aan de politiek zijn om te beslissen of er voor die Sven Kramer Academy - en al die andere schaatsers in de regio - een toekomst in Enschede beschoren is of niet. Tenzij er toch een andere partij gevonden wordt die brood ziet in exploitatie van de Enschedese schaatsbaan (en dat waar weet te maken).

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.