Twee drama’s die, hoe verschillend van aard ook, een aantal parallellen vertonen. En die exemplarisch zijn voor andere rampendossiers: neem de gaswinning in Groningen. Slepende kwesties zijn het, waarbij het eindeloos duurt voordat gedupeerden recht is gedaan. Niet in de laatste plaats vanwege het geringe vermogen van het openbaar bestuur om misstanden te erkennen en met adequate oplossingen te komen.
Renske Leijten is, met onder meer Pieter Omtzigt, jaren bezig geweest om bij de Belastingdienst bij de bestrijding van fraude met Kinderopvangtoeslag op de politieke en maatschappelijke agenda te krijgen. Het werd hen lange tijd niet in dank afgenomen - niet de boodschap maar de boodschappers waren het probleem. En zij was initiatiefneemster van een motie die leidde tot nieuw onderzoek naar de Vuurwerkramp.
Leijten praat met 1Twente-verslaggever Ernst Bergboer over de vraag hoe het toch kan dat het zo lang duurt voordat ‘dossiers’ als die van de Vuurwerkramp en - recenter - het Toeslagenschandaal dicht kunnen. Wat maakt oplossen zo moeilijk, niet alleen in Den Haag maar ook lokaal? En waar komt die reflex vandaan om bij problemen weg te duiken en verantwoordelijkheid af te schuiven?
Je vindt deze en de andere afleveringen van De Berg spreekt… op alle bekende podcastkanalen (apple podcast, spotify).