Vanwege de weersomstandigheden is het raadzaam de houtkachel in Twente niet aan te steken vandaag of morgen. Dat zegt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Omdat het praktisch windstil is, blijven schadelijke stoffen lang hangen. Bovendien veroorzaakt de rook stankoverlast. Voor mensen die hun huis verwarmen met uitsluitend een houtkachel wordt een uitzondering gemaakt. Het RIVM verwacht dat er vanaf woensdagmiddag weer met hout gestookt kan worden, omdat de wind de komende uren toeneemt.
Per provincie bekijkt het RIVM de weersverwachtingen en de luchtkwaliteit. Weinig wind zorgt ervoor dat er rook van de houtkachel blijft hangen. Wanneer de luchtkwaliteit slecht is door smog of fijnstof, dan verergert dat de situatie. Als een van de twee situaties minstens 6 uur lang aanhoudt in meer dan de helft van de provincie, geeft het RIVM een stookalert af. Met niet stoken voorkom je gezondheidsklachten en geurhinder bij jezelf of je buren. Op dit moment is het zo dat er zeer weinig wind is in Overijssel en een groot deel van de rest van Nederland.
Bij verbranding van hout komen er schadelijke stoffen vrij. Denk aan fijnstof, PAK’s (kankerverwekkende stoffen), benzeen en koolmonoxide. Het is al ongezond, maar vooral voor mensen met luchtwegaandoeningen, hart- en vaatziekten, ouderen en kinderen is het extra gevaarlijk. Deze kwetsbare groepen ontwikkelen eerder klachten door de houtrook.
Sinds 2019 worden er stookalerts afgegeven. Het ministerie Infrastructuur en Waterstaat gaf het KNMI en het RIVM de mogelijkheid om een stookwaarschuwing af te geven. De aanleiding hiervoor was om mensen bewust te maken van de overlast die wordt ervaren bij gebruik van houtkachels en open haarden. Particulieren die hout stoken, dragen voor 23% bij aan fijne fractie van de uitstoot van fijnstof (PM2.5). Sinds 2019 zijn er al zeven van deze stookalerts afgegeven.
Het RIVM geeft aan dat ook op plaatsen waar geen stookwaarschuwing is afgegeven, de houtstook hinder kan geven voor buurtbewoners. Daarom is er een stookwijzer in het leven geroepen. Op deze manier kan iedereen controleren wanneer het vuur beter uit kan blijven.