Het beeld dat carnaval een feestje is van een beperkt aantal bierdrinkende lolbroeken moet wat betreft de Stichting Samenwerkende Carnavalsverenigingen Hengelo (SSCH) zo snel mogelijk verdwijnen. Remy Peters, bestuurslid van de stichting, is duidelijk: "Binnen nu en drie jaar moet carnaval een feest worden waaraan heel Hengelo kan meedoen en waarvan heel Hengelo profiteert."
De stichting bestaat al jaren, maar pas sinds kort wordt er intensief samengewerkt door de zes Hengelose carnavalsverenigingen om het van oorsprong katholieke volksfeest weer ouderwets op de kaart te zetten: "De lichtjesoptocht op de vrijdag was de laatste jaren de grote trekker, met in de jaren vóór corona zo'n 20.000 bezoekers. De zaterdagse gezinsoptocht raakte een beetje in het verdomhoekje. In de twee coronajaren hebben we als bestuur niet stilgezeten en nagedacht hoe we de gezinsoptocht ook weer richting de 20.000 bezoekers konden tillen."
"Daarvoor is in de eerste plaats geld nodig", vertelt Peters. "Veel geld. Om duizenden mensen te trekken, heb je praalwagens uit omliggende plaatsen zoals Enschede en Boekelo nodig en die komen alleen als er veel volk op de been is en als het prijzengeld op niveau is. We krijgen 4.500 euro subsidie van de gemeente, maar dat is bij lange na niet genoeg. We willen voor de volgende jaren graag meer geld van de gemeente en we vragen ook het bedrijfsleven om bij te dragen in de kosten."
Volgens Peters wordt dat geld op den duur weer terugverdiend door winkelend publiek, maar de sociale component is net zo belangrijk: "We zoeken nadrukkelijk verbinding met scholen en verzorgingshuizen. Zo motiveren we bijvoorbeeld ouderen om mee te doen door in het verzorgingshuis een leuke ochtend of middag te houden."
De Stichting Samenwerkende Carnavalsverenigingen Hengelo (SSCH) heeft een bestuur bestaande uit bestuursleden van de zes Hengelose verenigingen, te weten De Gangmakers, De Weidemennekes, De Deurtrappers, Altijd Dorst, De Windbuul'n en De Noorkermennekes. Zij organiseren de gezinsoptocht. De lichtjesoptocht wordt georganiseerd door de Stichting Cultuur en Welzijn, die ooit is ontstaan vanuit de carnavalsclubs.
Gemiddeld investeren de verenigingen zo'n 15.000 euro in hun wagen en alles er omheen. Dat geld wordt deels terugverdiend met een eigentijdse vorm van collecteren, legt Peters uit: "Overal op de wagens en langs het parcours kan een QR-code worden gescand, waarna een bedrag naar keuze kan worden overgemaakt aan de SSCH", vertelt Peters. De slogan daarbij is: ‘Geef met gulle hand, houd de optocht in stand’.
De lichtjesoptocht begint vrijdag om 19.00 uur vanaf de Bornsestraat. De gezinsoptocht start zaterdag om 14.00 uur, ook vanaf de Bornsestraat. Eenlingen en kleine loopgroepen kunnen zich nog tot en met donderdag melden via www.carnavalhengelo.nl