Een grote concertzaal, een markthal, tal van kleine en grotere bedrijven, lesruimte voor bijvoorbeeld buurman ROC van Twente en Saxion? De nieuwe invulling van de enorm grote leegstaande hallen van Stork moet het Hengelose prestigeproject Hart van Zuid vervolmaken. "We hebben al heel wat ideeën de revue laten passeren, maar misschien zijn er nog meer mogelijkheden? Het leukste is: daarover mag heel Hengelo meedenken."
Dat zegt commercieel manager Pascal Lutjenhuis van projectontwikkelaar Trebbe. Samen met de gemeente Hengelo en Koninklijke Machinefabriek Stork (KMS) gaat Trebbe een zogeheten 'integrale herontwikkelingsvisie' opstellen voor het complex ten zuiden van het station. Omdat Stork zo'n enorme voetafdruk heeft achtergelaten in Hengelo, zowel fysiek als in het collectieve geheugen, willen de plannenmakers graag dat alle Hengeloër meedenken. Lutjenhuis: "Wij hebben al heel veel ideeën in ons hoofd, maar we willen ook graag mensen die out-of-the-box meedenken. Kom daarvoor naar de KMS-open." Lutjenhuis doelt op het open huis op donderdag 23 februari. Iedereen die creatieve ideeën heeft is die dag tussen 17.00 en 20.00 uur welkom.
Hal 43 is het paradepaardje van het complex. Elke Hengeloër kent de gevel op de hoek van het Industrieplein en de Industriestraat. Daarachter gaat een ruimte schuil van liefst 220 meter lang. Met een beetje fantasie zou je er een vliegtuig kunnen laten opstijgen. Lutjenhuis is al vaak binnen geweest, maar is nog elke keer weer onder de indruk van de afmetingen van deze hal en de andere hallen: "Je kunt uren rondlopen in het complex, zo groot is het. Vrijwel alle machines staan er nog en het erfgoed verkeert in een goede staat." Hij wijst op de kleuren: "Blauw zijn de dragende kolommen, rood de dwarsbalken, geel de hijskranen en groen de vloerdelen waar het vroeger veilig was om te lopen."
Artikel gaat verder onder de foto
Het complex heeft geen monumentale status; alleen het ketelhuis is een gemeentelijk monument. Maar volgens de Trebbe-directeur wil dat niet zeggen dat de sloopkogel straks vrij spel krijgt: "Nee, het borgen van de nalatenschap van Stork speelt een belangrijke rol in dit proces. Wij kijken goed naar mogelijk hergebruik van de gebouwen. Dit wordt straks een plek die bruist, inspireert en een magische aantrekkingskracht heeft op Hengelo en ver daarbuiten. Wat het mag gaan kosten?" Hij lacht: "Trebbe gaat als aannemer straks het werk doen, maar er moet wel een betaalbare businesscase aan ten grondslag liggen."
Het invullen van de 45.000 vierkante meter zal niet binnen een paar jaar geschieden, weet hij: "Het kan wel tien tot twintig jaar duren voordat alles is ingevuld, maar als de visie er eenmaal ligt en het bestemmingsplan is aangepast, willen we natuurlijk wel zo snel mogelijk beginnen." De eerste 2 tot 5 jaar wordt het volgens Lutjenhuis vooral een kwestie van 'placemaking'. Placemaking is gericht op het geven van meer gebruikswaarde aan plekken in de openbare ruimte. In dit geval totdat de definitieve bestemming eraan gegeven kan worden.
Het complex wordt aan de zuidzijde begrenst door het Dikkers-complex. Wethouder Gerard Gerrits: "Ook daar gaat van alles gebeuren, uiteraard in samenhang met de plannen aan de Stork-kant. Alles moet elkaar versterken. Op 'Dikkers' komen straks zo'n driehonderd woningen. Die bewoners vormen een belangrijke doelgroep voor wat er op het Stork-terrein gaat gebeuren. We hebben de ambitie om Hengelo een schaalsprong (van 82.000 naar 100.000 inwoners, red.) te laten maken. Hoe mooi is het om op deze historische plek invulling te geven aan die ambitie. "
De studie naar de visie staat nog aan het begin. In de visie worden de mogelijkheden onderzocht om verschillende functies zoals wonen, werken, leren en ontmoeten een goede plek te geven, waarbij behoud door ontwikkeling als uitgangpunt geldt voor het industrieel erfgoed, dit volgens het door de gemeenteraad genomen voorbereidingsbesluit Karakteristieke bouwwerken.
Overigens is Trebbe nog niet de eigenaar van het complex. Lutjenhuis: "We zijn voornemens het te kopen van KMS. Nu gaan we eerst, samen met de gemeente en de Hengeloërs, kijken wat hiermee allemaal kunnen."