Gezamenlijke inkoop van zonnepanelen, samen aan de slag om woningen te isoleren en huizen scannen met een warmtecamera om koude plekken zichtbaar te maken. Uiteindelijk gaat het erom de eigen buurt gasloos te maken. Cogas Almelo zette woensdagochtend de eerste stap om ‘de Energieke Buren’ klaar te stomen voor die opgave.
De deelnemers van het project Energieke buren worden bij Cogas in Almelo getraind. De allesoverheersende vraag: Hoe kun je samen met je buurman of buurvrouw aan de slag om je eigen buurt van het gas af te helpen. Of hoe kun je energiebeperkende maatregelen inzetten voor een beter milieu.
Het doel van het project is om in alle veertien Twentse gemeenten twee inwoners op te leiden tot Energieke Buur en hen te coachen hoe ze een buurtinitiatief moeten beginnen. De deelnemers leren over techniek en oplossingen, maar vooral over het sociale proces. Een groepje voortrekkers die met duurzame energie aan de slag wil, wordt opgeleid om een actief buurtinitiatief te starten. Drie fysieke trainingen hebben plaats in Aadorp, Almelo en Oldenzaal. Vanuit Almelo wordt dit project mede ondersteund door Cogas.
Nederland moet in 2050 van het aardgas af en Energieke buren is een nieuw Twents initiatief om lokaal eigenaarschap in coöperatieve warmteprojecten van onderop te stimuleren. Dit initiatief wordt gefaciliteerd door Energie Samen, Natuur en Milieu Overijssel, Twentse Noabers en de RES Twente.