Verkeer
Stuur appje
Zoek

GGD-programma Nu Niet Zwanger blijkt succesvol in strijd tegen onbedoelde zwangerschappen

Geen kinderwens hebben, maar toch zwanger raken. Het gebeurt nog te vaak. Veelal uit onwetendheid. Om jonge mensen te helpen die wél in de vruchtbare leeftijd zijn, maar nog te weinig weten over bijvoorbeeld anti-conceptie of over de consequenties van het hebben van kinderen is er sinds twee jaar het GGD-project Nu Niet Zwanger in de steden Enschede, Hengelo en Almelo. De eerste resultaten zijn hoopgevend. Daarom wordt vanaf dit jaar ook Oldenzaal erbij gepakt.

Tevreden

Carla ter Beek is de tevreden coördinator van het project: "We hebben de afgelopen twee jaar 165 mensen geholpen. 80 Procent heeft geen kinderwens en hen hebben we begeleid, zodat ze niet onbedoeld zwanger raakten. Die andere 20 procent heeft die kinderwens wel."

Als coördinator van Nu Niet Zwanger heeft Ter Beek niet zelf de gesprekken met die cliënten, maar ze begeleidt de circa vijftig zogeheten 'aandachtsfunctionarissen' in Twente, die vanuit maar liefst 26 verschillende organisaties mensen uit deze doelgroep onder hun hoede hebben. Dat gaat van bijvoorbeeld Ambiq, dat jonge mensen met een licht verstandelijke beperking begeleidt, tot Aveleijn gehandicaptenzorg en Tactus verslavingszorg. Ter Beek: "Het mooiste is als de eigen hulpverlener het gesprek met de cliënt aangaat. Zij hebben immers al een vertrouwensband. Ze moeten nogal een drempel over voor ze het gesprek over seksualiteit en zwangerschap aan durven gaan. Het onderwerp voelt voor hen als heel erg privé. "

“Het is ook goed voor de hulpverleners. Die kunnen namelijk, nadat dit onderwerp besproken is, met de echte problemen van hun cliënten aan de slag.”

Schulden, dakloos, verslaafd

De aandachtsfunctionarissen praten met hun cliënten over van alles en nog wat. In de ideale situatie beginnen de cliënten uit zichzelf over een eventuele kinderwens of juist dat ze graag een zwangerschap willen voorkomen. "Om wat voor mensen het gaat? Het zijn jonge mannen en vrouwen in wat wij noemen 'kwetsbare omstandigheden'. Soms zitten ze in de schuldhulpverlening, soms zijn ze dakloos of verslaafd en soms zijn ze verstandelijk beperkt. Niet zelden is er sprake van een combinatie van deze factoren."

icon_main_info_white_glyph

'Meer dan 10 procent zwangerschappen ongewenst'

Een op de vijf zwangerschappen in Nederland is onbedoeld. Daarvan is 68 procent ongewenst. In totaal is dus meer dan 10 procent van alle zwangerschappen ongewenst. Zorgwekkende cijfers die het belang van het landelijke GGD-project Nu Niet Zwanger onderschrijven. Inmiddels werken meer dan 175 gemeenten in Nederland met Nu Niet Zwanger. Dat is ruim de helft van alle gemeenten.
Bron: Expertisecentrum Seksualiteit Rutgers

Spiraaltje en pil

De grote gemene deler is volgens Ter Beek dat een zwangerschap hen vaak zou kunnen 'overkomen': "Stel je hebt weinig of geen uitleg gehad over het gebruik van de pil en durft hem daarom niet te gebruiken of je neemt hem bijvoorbeeld alleen voordat je seks hebt. Of je hoofd zit zo vol met allerlei zorgen, dat je er niet aan denkt hem regelmatig te nemen. Het laten plaatsen van een spiraaltje is voor sommigen ook een optie, maar de zes of zeven stappen die je moet doorlopen voor je bij de dokter bent, kan ook al afschrikken. Dan haakt iemand al bij stap twee of drie af."

Baby 1 Ernsr Bergboer
Lees ook
‘Nu niet zwanger’: project voor kwetsbare mensen met een kinderwens

Oldenzaal en verder

Dat nu steeds meer mensen in 'kwetsbare omstandigheden' de gelegenheid krijgen over dit onderwerp het gesprek aan te gaan, ziet Ter Beek als de grote winst: "Het is goed voor die mensen, het is goed voor de maatschappij én het is goed voor hun hulpverleners. Die kunnen namelijk, nadat dit onderwerp besproken is, met de echte problemen van hun cliënten aan de slag. Bijvoorbeeld een verslaving of het zorgen dat ze een dak boven hun hoofd krijgen en perspectief op een betere toekomst." Mogelijk dat er dan uiteindelijk alsnog kinderen komen. Maar dan bedoeld én gewenst.

De GGD Twente gaat haar diensten op dit gebied vanaf dit jaar uitbreiden naar Oldenzaal en daarna komen, verwacht Carla Ter Beek, ook de andere Twentse plaatsen in beeld.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.