Hij was 17. Willem Wilmink 22. Locatie: het Vossius-gymnasium in Amsterdam. Wilmink studeerde letterkunde en liep stage of was al docent, dat weet ‘Ome Willem’ niet meer zeker. Zij zouden elkaar jaren niet zien, tot De film van Ome Willem en Harry Bannink hen weer samenbracht.
Er zal in Nederland nauwelijks een kind - of een volwassene - te vinden zijn die het niet kan meezingen: ‘Deze vuist op deze vuist, deze vuist op deze vuist, deze vuist op deze vuist en zo klim ik naar boven’. De tekst is van Willem Wilmink (‘Wat denk je, zit hier een liedje in?’), de muziek van Harry Bannink. Edwin Rutten, in zijn personage van kindervriend Ome Willem, zong het.
Ruim twintig jaar lang bracht de Vara De film van Ome Willem naar het Nederlandse televisiepubliek. Met Harry Bannink als hoofdgeitenbreier. Dat was feitelijk een ongeluk; Aart Staartjes (producent en acteur) en Rutten vroegen de Enschedeër of hij niet een keer in een kinderprogramma wilde komen spelen.
Bannink dacht diep na - hij had het niet zo op camera’s en limelights - en stemde ten slotte in. Vooruit, voor een keer dan. De rest is geschiedenis: Bannink was bijna twee decennia hoofdgeitenbreier en werd een bekende Nederlander.
Maar dat wende nooit echt, vertelt Rutten in 1Twente Vandaag. De gevleugelde strofe die in elke aflevering terugkwam - ‘Ah, bah, ome Willem! Dat vinden de kinderen vies!’ - las Bannink steevast van het storyboard.
Wilmink schreef talloze teksten voor het programma van Rutten en Bannink, waar de laatste melodie en muziek op maakte.