Verkeer
Stuur appje
Zoek

Hulptransporten vanuit Denekamp naar Oekraïne: voedsel, aggregaten en revalidatiebaden

Jan Molenaar Ernst Bergboer
Jan Molenaar, voorzitter van Stichting Oost Europa Dinkelland, zette zijn netwerk in Oekraïne in voor het opzetten van hulplijnen in het getroffen land
Beeld: Ernst Bergboer

Ze schoten als paddestoelen uit de grond in de dagen nadat Rusland Oekraïne binnenviel: Twentse initiatieven om goederen in te zamelen en transporten te regelen naar het door oorlog geteisterde land. Inmiddels hebben de meeste de transportfakkel overgedragen aan de grote hulporganisaties en richten zij zich op hulp aan ontheemde Oekraïners in Twente. Dat geldt niet voor Stichting Oost Europa Dinkelland.

De in Denekamp gevestigde hulporganisatie zamelt bijna een jaar na het begin van de oorlog nog altijd goederen in voor Oekraïne en regelt transporten. Gemiddeld eens per maand rijdt een Oekraïense vrachtauto met Twentse spullen oostwaarts.

Spullen uit heel Twente

Je zou aan Stichting Oost Europa Dinkelland rustig ‘en de rest van Twente’ toe kunnen voegen. Dat wil zeggen: vrijwel alle andere inzamelplekken in de regio zijn vervallen, of er worden spullen ingezameld voor gevluchte Oekraïners. “We merken dat er steeds meer mensen vanuit andere plaatsen komen”, zegt Jan Molenaar, voorzitter van de stichting.

Jarenlange contacten

Molenaar heeft een logistieke achtergrond. Een belangrijk deel van zijn netwerk zat al in Oekraïne. Daarmee waren de contacten met vervoerders snel gelegd. Het zijn Oekraïense transporteurs en chauffeurs die de Twentse spullen vervoeren. Eerst naar depots in de omgeving van Kyiv, vandaar met busjes verder het land in.

icon_main_info_white_glyph

Brovary

Brovary ligt een kilometer of twintig ten oosten van Kyiv en was in maart vorig jaar het toneel van een beslissende slag om de Oekraïense hoofdstad. Begin maart naderde een colonne Russische legervoertuigen en T-72 tanks, die tot staan werd gebracht door het Oekraïense leger. De beelden van granaatinslagen en terugtrekkende tanks gingen de wereld over. Eind maart lag Brovary zwaar onder vuur, totdat de Russen enkele dagen later uit het gebied werden verdreven. Het betekende het einde van het offensief om de inname van Kyiv.

Stichting Oost Europa Dinkelland werkt samen met een stichting in Brovary, een dorp in de buurt van Kyiv. Molenaar: “Dat was al een contact van me. Hij vertelde me dat hij ook een stichting had.”

'Alles wat je nodig hebt om te wonen en te leven'

De stichting zamelt alle denkbare eerste levensbehoeften in. Maar dat omvat meer dan je denken zou, als je naar Molenaar luistert. Na artilleriebeschietingen en bombardementen wordt het lijstje ineens een stuk langer. “Alles wat je nodig hebt om te wonen en te leven”, specificeert Molenaar.

Levering st Oost Europa Dinkelland
Uit Twente afkomstige blusmiddelen voor een Oekraïense brandweereenheid
Beeld: Ernst Bergboer

Dat gaat om voedsel, kleding, dekens en medicijnen, maar ook om aggregaten en serviesgoed. Onlangs kreeg de stichting een revalidatiebad - een zogenaamd hoog-laag-bad - dat van bijna onschatbare waarde is in een district waar alle gezondheidscentra zijn vernietigd. “Binnenkort komt er nog zo’n bad”, weet Molenaar. “Ook dat gaat uiteraard naar getroffen gebied.” Voor het komende transport staan 56 bedden klaar, een donatie van een bungalowpark dat nieuwe had besteld. Inclusief matrassen.

“Wat mij raakt is dat mensen vol vertrouwen naar de toekomst keken en zeiden: ‘Wij gaan hier een mooi land van maken’, en dat dat nu wordt aangevallen; maar de mensen zeggen ook: ‘Wij gaan door, wij blijven hier, wij gaan opbouwen’.”

De goederen komen terecht op de plekken waar ze nodig zijn, volgens Molenaar. “Wij zien dusdanig veel foto’s en filmpjes - het komt goed terecht.”

Transporten: 'Aanvankelijk voor een prikkie, maar dat is niet vol te houden’

De stichting draait op vrijwilligers en de ingebrachte goederen zijn giften. De transporten kosten wel geld. “In het begin was dat een prikkie”, vertelt Molenaar. “Iedereen dacht dat het niet zo lang zou duren. Maar dat is niet meer vol te houden.” De gemiddelde transportprijzen variëren tussen de twee- en vierduizend euro. Dat moet worden betaald uit donaties.

Ingezamelde goederen worden opgeslagen in containers die in de buitenlucht staan. Dat is niet ideaal, zeker niet nu het koud en nat is. Binnenkort verhuist de stichting naar een beter - en groter - onderkomen. Ook dat 'groter' is prettig: de huidige opslag is krap.

Stichting Oost Europa DinkellandInzameling: elke zaterdag van 9 tot 12 uurMarconiweg 4, Denekamp(kijk op de Facebook-pagina van de stichting voor meer info)

Inzameling st Oost Europa Dinkelland
Inzameling in Denekamp
Beeld: Ernst Bergboer
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.