Goed nieuws voor de IJsbaan Twente: de schaatsbaan kan minstens nog een jaar openblijven. De gemeente Enschede stelt een bedrag van 584.000 euro ter beschikking om de exploitatie ook na 1 april voort te kunnen zetten. Opvallend: een groot deel van het bedrag wordt - onder voorbehoud - ingelegd door negen gemeenten in Twente. Daarmee lijkt de lobby van sportwethouder Niels van den Berg succesvol.
Vanaf 1 april wordt het contract met de huidige exploitant, PCH Group, ontbonden omdat die het financieel gezien niet langer voor elkaar krijgt om de sportvoorziening in de benen te houden. Dat komt onder meer door de gestegen energiekosten. Dat betekent dat er vanaf dat moment in principe niemand verantwoordelijk zou zijn voor het reilen en zeilen van de ijsbaan aan het Colosseum. De gemeente zou de exploitatie (tijdelijk) kunnen overnemen, maar in één klap een bedrag van jaarlijks 584.000 euro op moeten hoesten, bovenop de de al bestaande subsidie van 100.000 euro.
In het najaar besloot wethouder Niels van den Berg met de pet rond te gaan in Twente. De IJsbaan Twente is net als het FBK-stadion (Hengelo), zwembad Het Ravijn (Nijverdal) en de IISPA-sporthal (Almelo) een topsportvoorziening waar talenten uit de hele regio van profiteren. Het Enschedese vindt dat andere gemeenten in de regio dan ook zouden moeten meebetalen aan zo'n voorziening.
Een discussie daarover wordt de komende periode in Twents verband nog gevoerd, maar voor de overdekte schaatsbaan in Enschede duurt dat te lang. Om de baan dit jaar - en mogelijk permanent - open te kunnen houden is onmiddellijk financiële dekking voor de exploitatie nodig. Negen van de dertien andere gemeenten in Twente hebben over hun hart gestreken en stellen samen 353.000 euro beschikbaar.
Het beschikbare bedrag is niet uit de lucht gegrepen: het gaat om één euro per inwoner. De gemeenten Rijssen-Holten, Hellendoorn, Tubbergen en Wierden hebben aangegeven geen bijdrage te willen doen. Enschede legt zelf nog 231.000 euro extra bij de exploitatie, waarvan een deel gedekt moet worden door bezuinigingen binnen het eigen sportbeleid.
Doordat de ijsbaan in ieder geval tot 1 april 2024 open kan blijven, kopen de Twentse gemeenten tijd in. In de periode wordt een discussie gevoerd over het gezamenlijk financieren van regionale topsportvoorzieningen, waaronder dus ook de IJsbaan Twente. Maar er moet wel een slag om de arm worden gehouden: uiteindelijk bepalen de negen gemeenteraden of zij het voornemen van hun college volgen. Het zou dus kunnen zijn dat een van de gemeenten zich alsnog terugtrekt uit de financiering.
Hoe dan ook: binnen een jaar staat de gemeenteraad van Enschede (en mogelijk de raden van andere Twentse gemeenten) opnieuw voor een keuze met betrekking tot de toekomst van de ijsbaan. Een onderzoeksbureau gaat zich bezighouden met wat daar voor nodig is. Dat onderzoek zal zich richten op twee scenario's: openhouden voor minimaal 15 jaar of afstoten.
In het geval van openhouden moet er een realistisch perspectief worden geschetst richting het jaar 2040. Het gaat om verduurzaming, alternatief gebruik van de ijsbaan in de zomerperiode, toegangs- en verhuurprijzen en mogelijkheden voor sponsering. In het geval van afstoten kan het gaan om verkoop aan een nieuwe exploitant, maar als die niet wordt gevonden om permanente sluiting en herontwikkeling van de ijsbaan.
1Twente sprak woensdagmiddag - vlak voordat het nieuws rond de IJsbaan Twente bekend werd - met Enschedese raadsleden Linsey van der Veen (D66) en Mart van Lagen (CDA) over de toekomst van de ijsbaan en andere uitdagingen op gebied van sport.