In een tijdsbestek van twee jaar vier volledige woonbuurtjes uit de grond stampen: normaal gesproken is het onmogelijk. Toch kunnen woningcorporaties De Woonplaats en Stichting Jongerenhuisvesting Twente gaan bouwen. Via een versnelde procedure komen er in vier stadsdelen tientallen sociale huurwoningen bij. De gemeenteraad heeft maandagavond de laatste goedkeuring verleend.
De razendsnelle bouw van 190 woningen aan Het Stroink (Zuid), de Ekersdijk (Oost), de Paulus Moreelsestraat (West) en de Fazantstraat (Noord) is een 'experiment' van het Rijk. Dat maakt het mogelijk dat gemeenten via de Crisis- en Herstelwet de officiële procedures, zoals bestemmingsplannen en inspraakrondes van belanghebbenden, drastisch inkorten.
Normaal gesproken kunnen zulke procedures, zeker als er zienswijzen zijn van omwonenden, zelfs enkele jaren in beslag nemen voordat de schop in de grond kan. Uitzondering is dat het in dit geval om 'tijdelijke' woningen gaat, waarbij tijdelijk maximaal twintig jaar is. De woningen zijn modulair, wat betekent dat ze vrij snel kunnen worden opgebouwd en afgebroken.
Lees verder onder de afbeelding
De versnelde procedures zijn de afgelopen maanden doorlopen. Officieel heeft zelfs de gemeenteraad weinig tot niets te zeggen over de bouwplannen. In Enschede is de raad echter wel in de gelegenheid gesteld om er iets van te vinden. En... zonder de financiële afwikkeling (de grondexploitatie) is er geen gronduitgifte mogelijk en dus ook geen woningbouw. Maandagavond is de grondexploitatie voorgelegd en door alle aanwezige raadsleden - alleen Partij voor de Dieren stemde per ongeluk tegen - aangenomen. Dat houdt in dat de gemeente de grond op vier locaties verkoopt aan de De Woonplaats.
Een van de plekken waar woningen worden gebouwd is het welbekende maïsveld in Glanerbrug (zie foto bovenaan artikel). Het braakliggende terrein zit ingeklemd tussen de Gronausestraat, Ekersdijk en de Heidevlinder en wordt al jaren in verband gebracht met woningbouw of de nieuwbouw van een supermarkt.
De komst van een supermarkt is in de toekomst overigens nog niet uitgesloten. De versnelde woningbouw is echter voorzien op het zuidelijke deel van het maïsveld. Het gaat in totaal om 54 sociale huurwoningen, waarvan een blok met vier gelijkvloerse huizen specifiek bedoeld zijn voor ouderen.
Aan de Paulus Moreelsestraat in de wijk Stadsveld ligt het braakliggende terrein waar ooit praktijkschool De Wissel stond. Op het perceel is een seniorenhof voorzien: een plek waar ouderen zelfstandig, maar toch samen kunnen wonen. Daarmee gaat een langgekoesterde wens van vereniging Hof Enschede in vervulling.
Lees verder onder de afbeelding
De seniorenwoningen omvatten 28 appartementen verdeeld over twee gebouwen die met een loopbrug zijn verbonden, inclusief een gemeenschappelijke ruimte. Op hetzelfde terrein gaat Stichting Jongerenhuisvesting Twente 14 studio's voor studenten realiseren en bouwt De Woonplaats een complex met 15 'normale' appartementen in de sociale huursector.
Ook in de stadsdelen Noord en Zuid worden versneld sociale huurwoningen gebouwd: respectievelijk aan de Fazantstraat (Mekkelholt) en aan Het Stroink (Stroinkslanden). Aan de Fazantstraat vereist op het braakliggende terrein op de hoek met de Koekoekstraat een complex met 30 studiowoningen voor studenten en jongeren.
Omdat het college niet kan uitsluiten dat er van de 190 sociale huurwoningen ook woningen buiten de loting worden gehouden voor statushouders, probeerden PVV en Forum voor Democratie dat maandagavond met een motie te voorkomen. "Statushouders zijn ook Enschedeërs en moeten dus ook meedoen aan de loting", aldus PVV-fractievoorzitter Hidde Heutink. Het voorstel wordt door geen enkele andere partij gesteund. Volgens wethouder Jeroen Diepemaat is de gemeente wettelijk gewoon gehouden aan het huisvesten van statushouders en gaan woningcorporaties uiteindelijk over welke woningen aan de loting worden onttrokken voor zogeheten urgentiegevallen. Hij verwacht niet dat het om een onevenredig aantal zal gaan.
Achter het Smileyveld aan Het Stroink ligt een grasveld waar de gemeente Enschede ruimte ziet voor 15 grondgebonden woningen, verdeeld over twee blokken. Op de hoek van Het Stroink met de Knalhutteweg komt bovendien een zes verdiepingen hoog complex met in totaal 34 appartementen.
Op zeer korte termijn wordt begonnen met het bouwrijp maken van de woningbouwlocaties. Formeel hebben omwonenden nog de gelegenheid om tegen de omgevingsvergunning in beroep te gaan bij de rechtbank. Indien dat gebeurd, zou er vertraging kunnen optreden in de bouwplannen. De verwachting is dat de woningen uiterlijk eind december 2024 zijn opgeleverd.