Hengelo en Enschede willen de komende jaren flink groeien. De ambitie in Enschede is om in de periode tot 2030 te groeien naar zo’n 170.000 inwoners, het college in Hengelo ziet 100.000 mensen als stip op de horizon. Ook Borne wil groter worden. Het Hengelose SP-raadslid Vincent Mulder ziet de Twentse groeiambitie als een onmogelijke ambitie. “Twente moet geen kopie worden van de randstad.”
Mulder deed deze uitspraak zondag in het discussieprogramma Kwartetten bij 1Twente Hengelo. Het raadslid wil in Hengelo graag de discussie aangaan in de gemeenteraad, maar vooral met het college. “De rust en de ruimte die we nog hebben in Twente moeten we bewaren. Meer bouwen, meer blokkendozen, meer werkgelegenheid en meer woningen betekent dat wij een kopie worden van de randstad.” Mulder is sceptisch over een dergelijk scenario en wijst erop wat de expansiedrift met steden als Utrecht heeft gedaan met de omgeving; grote Vinex-wijken waar weinig rust en ruimte meer over is.
De Hengelose SP zegt al vanaf de zomer opheldering te hebben gevraagd aan het college van B en W over de groeiambitie die volgens de partij als een duveltje uit een doosje tevoorschijn kwam. “Het stond niet in het collegeprogramma, maar dook ineens op in de Zomerbrief van 2022.” Mulder wijst ook op de verkiezingsprogramma’s voor de gemeenteraadsverkiezingen vorig jaar, waarin geen enkele partij een punt zou hebben opgenomen dat Hengelo de komende jaren moet groeien van 82000 inwoners naar honderdduizend inwoners.
In het coalitieakkoord Hengelo in verbinding is overigens wel een korte passage opgenomen over de lange termijnperspectief om uiteindelijk te groeien naar meer inwoners.
“Onze verbazing was dat er een aantal partijen in het college gaan zitten en opeens roepen dat we een schaalsprong moeten maken. Waarom dan? Ja, om de voorzieningen op peil te houden, zeggen ze dan, maar die houden ze nu al niet op peil. Als het met tachtigduizend niet kan, dan kan het zeker niet met honderdduizend inwoners.”
Mulder krijgt bijval van William ter Beek, oud-voorzitter van Lokaal Hengelo, die zich eraan ergert dat de ambitie niet is gemotiveerd. ”Als ik wat roep, dan doe ik dat onderbouwd en zuig het niet zomaar uit de dikke duim.” Ter Beek denkt, dat als het gaat om die groeiambitie, dit eerst aan de inwoners van Hengelo gevraagd moet worden. “Dat heb ik tijdens de verkiezingen ook geroepen; vraag het de inwoners. Wat willen die?” Ter Beek zegt voor een open democratie te zijn, waarin bewoners zelf bepalen of de stad wel of niet moet groeien.
Ook de Hengelose schrijver Arjan Mulder die de discussie volgt als inwoner van de stad, vindt dat het Hengelose college niet blind achter groeiambities moet aanlopen. “Groeien om te groeien is niet goed. Er moet een reden achter zitten en dat begrijp ik in Hengelo niet zo goed. Ik denk dat de mensen in Hengelo wonen naar redelijke tevredenheid. Het is een vrij overzichtelijk dorp. Alle dingen die we nodig hebben, zijn er. Het kan wel zijn dat het nodige dichtgaat, dat klopt, maar inwoners kunnen makkelijk naar Almelo, Enschede, Duitsland om te shoppen. Rust in Twente, ik ben voor!”
Het lokale discussieprogramma Kwartetten is iedere zondag live te horen van 13:00 tot 14:00 uur bij 1Twente Hengelo met iedere week een wisselend panel aan tafel, bestaande uit mensen afkomstig uit de Hengelose politiek en samenleving. Kwartetten is ook te beluisteren als podcast.