Verkeer
Stuur appje
Zoek

CultuurNetwerk Enschede duikt in het gat tussen amateurs en de grote cultuurinstellingen

Tussen amateurgezelschappen en -kunstenaars en de grote commerciële instellingen gaapte een gat. Of, liever gezegd: dat leek zo. Want de wereld van kleine en middelgrote cultuurmakers in Enschede even dichtbevolkt als onbekend. CultuurNetwerk Enschede wil daar verandering in brengen. Eerder deze week ging de website online. Want: 'Er is veel meer dan wij denken.'

Aan het woord is Daniëlle Spoelman, kartrekker van dat nieuwe Enschedese cultuurnetwerk, bedoeld voor wat zij ‘het culturele middenveld’ noemt. Denk aan zzp’ers, muzikanten, kleine productiebureaus en theatergezelschappen. Professionals, maar zonder de slagkracht en faciliteiten van grote jongens als het Wilminktheater of het Muziekkwartier.

Kennen…

“Dan doe je dus alles zelf. Het maken, de marketing, de boekhouding, noem maar op”, zegt Spoelman. CultuurNetwerk Enschede wil kennis delen. Waar vind je een goede boekhouder, hoe vraag je subsidie aan, wat is er nodig om een evenement te organiseren? “Daar kun je veel van elkaar leren of samenwerken, maar dan moet je elkaar wel kennen.”

…en gekend worden

Daarmee snijdt Spoelman nog een doel van het platform aan. Enschede telt veel eenpitters en kleine gezelschappen die professioneel met cultuur bezig zijn, maar niemand kent ze. Overdreven geformuleerd. De website is een manier om dat te veranderen. Spoelman: “Er zijn nu al zo’n vijftig deelnemers aangesloten, maar er zijn er veel meer.”

“Mensen denken over het leven na, willen mooie dingen meemaken, naar een liedje luisteren, ontroerd worden, dat geldt voor iedereen”

Spoelman doet een gok: “Ik denk dat het er wel tweehonderd zijn.” Dat moet een conservatieve schatting zijn. Enschede telt al gauw een vijftiental ateliers, culturele broedplaatsen, dansstudio’s en theatergezelschappen waar tientallen creatievelingen professioneel met allerlei vormen van kunst bezig zijn. De underground-scene in de stad groeit. Hoeveel kleine productiebedrijfjes er zijn, weet geen mens. Maar het zijn er steeds meer.

Ikea

Of cultuur elitair is? Spoelman vindt de gedachte alleen al bijna belachelijk. “Helemaal niet. De man die trombone speelt bij een harmonie, de trommelaar van FC Twente, maar ook de plaat van Ikea boven de bank: het is allemaal cultuur.” De grote theaters, de kleine zelfstandige muzikanten en de wereld van amateurkunstenaars, het zijn verschillende lagen van dezelfde taart.

“Een stad zonder cultuur is een verzameling huizen en flats. Het gaat om de mensen en die denken over het leven na, hebben verdriet, geluk, willen mooie dingen meemaken, naar een liedje luisteren, ontroerd worden. Dat geldt voor iedereen. Dat zijn universele dingen.”

Daniëlle Spoelman Ernst Bergboer
Daniëlle Spoelman is kartrekker van CultuurNetwerk Enschede: ‘Cultuur elitair? Helemaal niet. Het is universeel. Alles is cultuur.’
Beeld: Ernst Bergboer

CultuurNetwerk Enschede heeft voor het najaar een ‘groot evenement’ op de planning staan. Veel kan Spoelman er nog niet over vertellen: “Het staat nog in de kinderschoenen, maar dan gaan we ons presenteren.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.