Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Hengelo

Raakt Hengelose kinderboerderij Weusthag straks haar herten kwijt?

Het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit wil het houden van herten en moeflons gaan verbieden. Vanaf 1 januari 2024 zouden kinderboerderijen, hertenkampen en particulieren niet meer mogen fokken met bepaalde diersoorten of ze mogen aanschaffen. De Tweede Kamer stemt hier vandaag over. Tjim Wijering, beheerder van kinderboerderij Weusthag in Hengelo, is ontstemd: "Ik wil me best aan regels houden, maar ze moeten wel ergens op slaan."

Lijst

De Tweede Kamer wil een lijst met huis- en hobbydieren vaststellen, waarop dertig zoogdieren staan, die particulieren en kinderboerderijen mogen houden. Herten staan er niet op. De dieren krijgen vanwege hun omvang en gewicht het stempel 'gevaarlijk'. Met name in de bronstijd.

Wijering daarover: "Als je herten maar genoeg ruimte geeft, is er niks aan de hand. Ze kunnen beter de wet zodanig aanpassen, dat dát geregeld is. Waarom komen ze nu met zo'n rigoureus voorstel? Aan de andere kant denk ik dat de soep nooit zo heet wordt gegeten als dat ze wordt opgediend. Ik moet nog maar zien wat er besloten wordt en hoe we daar dan mee om moeten gaan."

Edelhert
Mag kinderboerderij 't Weusthag in Hengelo straks geen edelherten meer houden?
Beeld: RTV Oost
“Laat ik het netjes zeggen: ze bedenken in Den Haag wel meer dingen waar ze geen verstand van hebben.”

Ongelukken

Wijering en medebeheerder Janne Meijer zijn verantwoordelijk voor tal van dieren op de Hengelose kinderboerderij, waaronder elf edelherten. Tien hindes en één gesteriliseerde bok. Meijer op de vraag of de herten een gevaar vormen voor mensen: "Heel veel soorten dieren kunnen een gevaar vormen voor mensen, als je er niet goed mee omgaat. Zelfs kippen. Bij ons zijn er nog nooit ongelukken gebeurd met de herten voor zover ik weet." Waarom het ministerie dan toch voor zo'n ingrijpende stap gaat en de Tweede Kamer daarbij zeer waarschijnlijk aan haar zijde krijgt? Wijering: "Laat ik het netjes zeggen: ze bedenken in Den Haag wel meer dingen waar ze geen verstand van hebben."

“Herten hebben een sterke vluchtreactie waarvoor ze de ruimte moeten kunnen hebben.”

Einde van een lange geschiedenis

Vandaag is in de Tweede Kamer een debat over de huis- en hobbydierenlijst. Dat kan serieuze gevolgen hebben voor iedereen in Nederland die herten houdt. Damherten en edelherten staan namelijk niet op de lijst. Veel kinderboerderijen kunnen hierdoor getroffen worden. Wijering: "We zouden het nog wel heel wat jaren kunnen uitzingen met onze dieren. Ze zijn relatief jong en kunnen wel 15 tot 20 jaar worden. Als de lijst er komt, betekent dat niks voor het huidige bestand. Er hoeven geen dieren weg."

icon_main_info_white_glyph

'Herten te complex om te houden'

De lijst is opgesteld door wetenschappers die stellen dat herten niet gehouden kunnen worden op kleine stukken grond afgeschermd door hekken. ‘Herten hebben een sterke vluchtreactie waarvoor ze de ruimte moeten kunnen hebben’, stelt het wetenschappelijk adviescollege. ‘Qua sociaal gedrag zijn ze complex om te houden; ze hebben een sterke hiërarchie. Ze hebben ook hele specifieke voedingsbehoeftes, waardoor een speciaal dieet nodig is om gezondheidsproblemen te voorkomen.’ Het college wijst ook op veiligheidsrisico’s: ‘Onderzoek wijst uit dat herten dominante en sterke dieren zijn. Bovendien hebben de mannetjesdieren ook nog eens een gevaarlijk gewei.’

Damherten ingeruild

Het zou op den duur echter wel het einde betekenen van een jarenlange geschiedenis. Het Weusthag kent al een hertenkamp sinds kort na de oorlog. De huidige kinderboerderij is hier uit voortgekomen. Duizenden Hengelose kinderen voerden er de hertjes. Dat waren overigens tot zo'n tien jaar geleden geen edelherten, maar damherten. Wijering daarover: "De vorige beheerder heeft de twee soorten omgewisseld. Ik heb geen idee waarom. Ik vermoed dat hij edelherten mooier vond."

Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met oost
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.